Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny kremowy ser z jogurtu. By zrobić ten ser potrzebne są proste składniki: jogurt, sól, pieprz lub ulubione przyprawy. W zależności jaki ser chcemy, jest uzależnione to od ilości spędzonego czasu jogurtu w gazie. Po dwóch dniach leżakowania mamy ser idealny do pieczenia sernika. Potrzymamy dłużej, ser stanie się bardziej zwarty i kremowy w smaku i taki będziemy robili.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 285
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Składniki
Na początku przygotowujemy bardzo czystą gazę i wkładamy do miski szklanej.
Do przygotowanej gazy lub tetry, wylej jogurt grecki gęsty.
Do jogurtu dodajemy sól, pieprz do smaku. Możemy w tym momencie dodać inne ulubione dodatki ale ja nie robię tego, ponieważ później będę doprawiał ziołami.
Jak mamy już przygotowany jogurt to zakręcamy całość ściśle gazą. Co jakiś czas sprawdzamy, ponieważ zawartość w gazie wydziela płyn więc staramy się by zawiniątko nie leżało w płynie. Tak robimy przez cały czas leżakowania sera.
Po 7 dniach leżakowania w lodówce wyjmujemy ser z gazy i mamy taką ładną kulę sera do zjedzenia.
Moczymy ręce w wodzie i dzielimy całość np na 4 kule tak jak na załączonym zdjęciu. Możemy zrobić więcej i mniejsze.
Na koniec obtaczamy przygotowanie kule w ulubionych przyprawach. U mnie są to : czarnuszka, lubczyk, czerwona papryka i jedna bez dodatków czyli kremowa. A teraz smacznego