Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełen warzyw, aromatyczny sos słodko - kwaśny, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, makaronu oraz wszelkiego rodzaju mięs.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 684
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 48
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 70
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 87
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 684
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 48
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 70
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 87
Składniki
Pomidory umyć, naciąć w krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Po czym pokroić i wydrążyć miękki środek z nasionami. Tak przygotowane włożyć do garnka, wlać ok. 1 szklankę wody, dodać 2 łyżki soli i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. W międzyczasie obrać 4 cebule i pokroić. Pokrojone cebule dodać do garnka z pomidorami, wymieszać i gotować razem ok. 1 godziny. Po tym czasie wyłączyć i zestawić z palnika do przestudzenia. Następnie ugotowane pomidory z cebulą zblendować na jednolity sos.
2 papryki, zieloną i czerwoną, umyć, oczyścić z nasion i pokroić w słupki. 2 marchewki oraz 1 pietruszkę obrać, opłukać i również pokroić w słupki. Pokrojone warzywa dodać do zblendowanego sosu i gotować ok. 30 minut. Następnie do garnka dodać 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczkę curry oraz 1/2 łyżeczki mielonego chili i dokładnie wymieszać.
Kukurydzę odsączyć na durszlaku. Plastry ananasa pokroić w kostkę. Następnie kukurydzę oraz pokrojonego ananasa wraz z sosem z puszki dodać go garnka. Gotować ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodać 1 i 1/3 szklanki cukru oraz 3/4 szklanki octu i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając.
Gotowy sos wyłączyć i zostawić do przestygnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie przekładać sos do słoików, mocno je zakręcając. Słoiki z sosem pasteryzować ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyjąć, postawić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką. Smacznego!