Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, do keczupu lub koncentratu pomidorowego, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje. Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie :) Pięknie pozdrawiam K.K.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 30
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1983
Polecam.
Odsłon: 408
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 619
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1968
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 30
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1983
Polecam.
Odsłon: 408
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 619
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1968
Składniki
Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno).
Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka.
Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki i przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Smacznego :)