Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny domowy syrop z wiśni, oraz na dżem z wiśni. Przepis jest bardzo prosty a syrop pyszny, polecam go przygotować.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12004
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12004
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Składniki
Wiśnie dryluję, przekłam do garnka i rozdrabniam blenderem. Dodaję cukier, sok z cytryny, cynamon. Garnek stawiam na kuchence, mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut. Następnie syrop przecedzam na sitku do drugiego garnka, wiśnie na sitku delikatnie mieszam (ale nie przecieram), żeby syrop szybciej przesączył się do garnka. Wiśnie które pozostały na sitku, przekładam z powrotem do garnka w którym gotowałam syrop, przygotuję z nich dżem.
Przecedzony syrop zagotowuję i gorący wlewam do wcześniej wyparzonych butelek. Brzeg butelki dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Ustawiam do góry dnem, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia – syrop jest gotowy, można go schować do spiżarki. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy buteleczki złapały, to powinniśmy je za pasteryzować.
Przygotowanie dżemu: Do pozostałych wiśni z syropu dodaję wydrylowane wiśnie i smażę dżem około 15 minut. Następnie przekładam go do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia – dżem jest gotowy. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to powinniśmy je za pasteryzować. Syrop z wiśni i dżem są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa