Do góry

Przetwory Przepis na:

Dynia marynowana na słodko

Dynia marynowana na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 3399

Dodano:

Odsłon: 918

Tym razem dynia marynowana na słodko. Jest smaczną zimową przekąską, dodatkiem do słodkich deserów, a można ją dodawać także do wypieków, np do drożdżowych ciast i strucli.

Składniki

  • 1 kg obranej ze skórki i oczyszczonej z miękkiego miąższu dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • kilka goździków
  • cynamon w lasce
  • 3 szklanki wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dynia marynowana na słodko

Przygotowanie

  1. Dynię cienko obrać z wierzchniej skórki, usunąć miękki miąższ z pestkami, a pozostały twardy miąższ pokroić w równej wielkości kostkę

  2. Z wody, cukru i octu ugotować syrop

  3. Dynię układać w wyparzonych słoikach. Do każdego włożyć po 2 goździki i kawałeczek laski cynamonowej. Jeśli słoiki są większe wkładamy 3 - 4 goździki

  4. Dynię zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń