Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia marynowana na słodko to dodatek do tradycyjnej kuchni polskiej. To świetna alternatywa dla surówki do obiadu, a także składnik naleśników czy placków ziemniaczanych. Możesz ją podawać na wiele sposobów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1726
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1524
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1487
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1784
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1726
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1524
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1487
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1784
Składniki
Dynię dokładnie umyj, osusz i obierz. Możesz wcześniej ją podzielić na mniejsze części, aby było łatwiej ją kroić. Pozbądź się też pestek i gniazd nasiennych. Miąższ ze środka pokrój na średniej wielkości kawałki.
Goździki i anyż możesz posiekać na mniejsze części. W dużym garnku zagotuj wodę wraz z octem i cukrem. Pod koniec wsyp przyprawy oraz miód. Wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
Partiami umieszczaj w gorącej zalewie kawałki dyni, aby je delikatnie sparzyć. Od razu umieszczaj w suchych, wyparzonych i czystych słoikach. Najlepiej do samej zakrętki. Wodę z cukrem, octem i przyprawami możesz cały czas podgrzewać, aby była wrząca. Po tym, jak umieścisz dynię w słoikach, zalej ją przygotowaną zalewą.
Dokręć wszystkie słoiki mocno. Zagotuj wodę w szerokim garnku wraz z bawełnianą ściereczką na dnie. Ułóż słoiki jeden obok drugiego (ciepłe naczynia wkładaj do ciepłej wody i odwrotnie, przestudzone do temperatury pokojowej). Gotuj przez około 20 minut, aby zapasteryzować dynię.