Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 198
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 84
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 465
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 198
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 84
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 465
Składniki
Usuwamy pestki i skórę z dyni, kroimy w mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 45 minut na 160-170 stopni.
Po upieczeniu blendujemy, lub miksujemy w robocie kuchennym wkładamy do słoiczków i zagotowujemy ok. 5 minut, wyjmujemy przewracamy do góry dnem (tu uwaga by nie pękły) i pozostawiamy do ostygnięcia, jak wystygną to wieczko powinno być wklęsłe. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Tak przygotowana dynia może bezpiecznie przezimować i nadaje się do ciast, deserów i mojego ukochanego Kremu z Dyni, wystarczy ją doprawić i dodać do czego tam chcemy. A przez to, że jest pieczona, a nie gotowana, jej smak jest pełniejszy :)