Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na taką dynię pamiętam z mojego domu rodzinnego. Mama mówiła nam że to po prostu kompot z dyni. Smak takiej dyni jest niezapomniany, pachnący cynamonem , goździkami, a zalewa słodko kwaśnica po prostu pychotka. Polecam.
garnek, deska, nóż, łyżka cedzakowa lub sitko, słoiki,
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7886
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13654
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7886
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13654
Składniki
Dynię obrać ze skóry , usunąć miękki miąższ z pestkami. Pokroić w kostkę . Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Partiami obgotowywać dynię około 3 - 5 minut. po zagotowaniu , po tym czasie wyjąc na sitko i odsączyć. Dynię przełożyć do czystych słoików. Do syropu z gotowania dodać ocet i zagotować. Gorącą zalewą zalać dynię. Słoiki dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Słoiki można pasteryzować ( około 20 minut od zagotowania). Smacznego. Rada; Możesz podwoić lub potroić ilość dyni i składników.
Dynia przygotowana do obgotowania.