Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49367

Dodano:

Odsłon: 3342

Pyszny, z dodatkiem syropu rabarbarowego.

Składniki

  • brzoskwinie 2 kg
  • cukier 1/2 kg
  • żelfix (2:1)
  • syrop rabarbar- mirabelka 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, podzielić na kawałki, włożyć do garnka. Następnie wlać 3 łyżki wody, wsypać cukier. Całość prażyć na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty przecier, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec prażenia dodać syrop rabarbarowy i żelfix, całość dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

  2. Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 września 2014 uwielbiam brzoskwinie, uwielbiam dżemy :-)), zabieram przepis do książki i wypróbuję :-), bo wygląda bardzo apetycznie :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń