Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy dżem w moim wykonaniu, nie za słodki wręcz lekko kwaskowy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14058
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15977
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6435
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14058
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15977
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6435
Składniki
6 średnich słoiczków wyparzyć, osuszyć. Cukinię kroimy w średnią kostkę, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy skórki z wyparzonych cytryn i gotujemy dalej jeszcze około 50 minut, pod koniec dolewamy sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretki, mieszamy. Po ugotowaniu jeszcze gorący dżem miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do słoiczków i albo od razu obracamy do góry dnem i tak studzimy, albo pasteryzujemy gotując słoiczki około 10 minut i dopiero obracamy. Dżem nie pasteryzowany przechowywany w lodówce wytrzymuje ponad tydzień.