Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy dżem w moim wykonaniu, nie za słodki wręcz lekko kwaskowy.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 913
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 124
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2807
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 913
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 124
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2807
Składniki
6 średnich słoiczków wyparzyć, osuszyć. Cukinię kroimy w średnią kostkę, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy skórki z wyparzonych cytryn i gotujemy dalej jeszcze około 50 minut, pod koniec dolewamy sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretki, mieszamy. Po ugotowaniu jeszcze gorący dżem miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do słoiczków i albo od razu obracamy do góry dnem i tak studzimy, albo pasteryzujemy gotując słoiczki około 10 minut i dopiero obracamy. Dżem nie pasteryzowany przechowywany w lodówce wytrzymuje ponad tydzień.