Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy dżem w moim wykonaniu, nie za słodki wręcz lekko kwaskowy.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25052
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 158
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25052
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 158
Składniki
6 średnich słoiczków wyparzyć, osuszyć. Cukinię kroimy w średnią kostkę, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy skórki z wyparzonych cytryn i gotujemy dalej jeszcze około 50 minut, pod koniec dolewamy sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretki, mieszamy. Po ugotowaniu jeszcze gorący dżem miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do słoiczków i albo od razu obracamy do góry dnem i tak studzimy, albo pasteryzujemy gotując słoiczki około 10 minut i dopiero obracamy. Dżem nie pasteryzowany przechowywany w lodówce wytrzymuje ponad tydzień.