Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 834 Ocena: 17047
Dodano: 24.06.2018
Odsłon: 3078
> 6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
6 średnich słoiczków wyparzyć, osuszyć.
Cukinię kroimy w średnią kostkę, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 30 minut.
Dodajemy skórki z wyparzonych cytryn i gotujemy dalej jeszcze około 50 minut, pod koniec dolewamy sok z cytryny.
Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretki, mieszamy.
Po ugotowaniu jeszcze gorący dżem miksujemy na jednolitą masę.
Przelewamy do słoiczków i albo od razu obracamy do góry dnem i tak studzimy, albo pasteryzujemy gotując słoiczki około 10 minut i dopiero obracamy.
Dżem nie pasteryzowany przechowywany w lodówce wytrzymuje ponad tydzień.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

terwol 25 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
ciekawe polaczenie Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 24 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Elu, na pewno pyszny taki dżemik,można prosto ze słoiczka wyjeść.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz