Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy dżem w moim wykonaniu, nie za słodki wręcz lekko kwaskowy.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105453
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 87
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105453
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 87
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Składniki
6 średnich słoiczków wyparzyć, osuszyć. Cukinię kroimy w średnią kostkę, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy skórki z wyparzonych cytryn i gotujemy dalej jeszcze około 50 minut, pod koniec dolewamy sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretki, mieszamy. Po ugotowaniu jeszcze gorący dżem miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do słoiczków i albo od razu obracamy do góry dnem i tak studzimy, albo pasteryzujemy gotując słoiczki około 10 minut i dopiero obracamy. Dżem nie pasteryzowany przechowywany w lodówce wytrzymuje ponad tydzień.