Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem dyniowo-gruszkowy

Dżem dyniowo-gruszkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 568 Ocena: 4407

Dodano:

Odsłon: 605

Połączenie dyni i gruszki może zaskoczyć ale naprawdę warto spróbować:) Ilość składników podana są w małych porcjach - w sam raz na wypróbowanie:)

Składniki

  • miąższ dyni 0,5 kg
  • gruszki 2 szt
  • cukier ok. 0,75 szkl
  • sok z cytryny 3 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem dyniowo-gruszkowy

Przygotowanie

  1. Miąższ z dyni kroimy w małą kostkę. Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wraz z miąższem dyni wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i prużymy na małym ogniu często mieszając. Kiedy składniki puszczą sok dodajemy cukier /ilość zależy od słodkości gruszek/. Kiedy dynia się rozgotuje całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Jeśli okaże się, że dżem jest zbyt rzadki możemy po zmiksowaniu jeszcze trochę pogotować często mieszając i pilnując by się nie przypalił.
    Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń