Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie dyni i gruszki może zaskoczyć ale naprawdę warto spróbować:) Ilość składników podana są w małych porcjach - w sam raz na wypróbowanie:)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1935
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3889
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3707
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 487
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1935
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3889
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3707
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 487
Składniki
Miąższ z dyni kroimy w małą kostkę. Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wraz z miąższem dyni wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i prużymy na małym ogniu często mieszając. Kiedy składniki puszczą sok dodajemy cukier /ilość zależy od słodkości gruszek/. Kiedy dynia się rozgotuje całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Jeśli okaże się, że dżem jest zbyt rzadki możemy po zmiksowaniu jeszcze trochę pogotować często mieszając i pilnując by się nie przypalił. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.