Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie dyni i gruszki może zaskoczyć ale naprawdę warto spróbować:) Ilość składników podana są w małych porcjach - w sam raz na wypróbowanie:)
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3797
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41875
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 394
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3797
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41875
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 394
Składniki
Miąższ z dyni kroimy w małą kostkę. Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wraz z miąższem dyni wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i prużymy na małym ogniu często mieszając. Kiedy składniki puszczą sok dodajemy cukier /ilość zależy od słodkości gruszek/. Kiedy dynia się rozgotuje całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Jeśli okaże się, że dżem jest zbyt rzadki możemy po zmiksowaniu jeszcze trochę pogotować często mieszając i pilnując by się nie przypalił. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.