Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tylko ten dżem z dodatkiem dyni mnie i moim znajomym bardzo smakował. Polecany jest także dla cukrzyków, ponieważ dynia regeneruje chorą trzustkę.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 557
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 557
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Składniki
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki. Zetrzeć na grubych oczkach. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na dno dużego garnka z grubym dnem, wlać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia i dopiero wtedy dołożyć starą dynię i pokrojone jabłka. Wsypać cukier i smażyć na wolnym ogniu około godziny, cały czas mieszając bo szybko przywierają do dna i łatwo o przypalenie. Następnie dodać galaretki rozmieszane z jedną szklanką gorącej wody, aromat i sok z cytryny. Smażyć jeszcze 10 minut. Zestawić z ognia, dodać konfiturex i dokładnie rozmieszać. Można zmiksować. Przekładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut.