Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tylko ten dżem z dodatkiem dyni mnie i moim znajomym bardzo smakował. Polecany jest także dla cukrzyków, ponieważ dynia regeneruje chorą trzustkę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12857
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4597
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12857
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4597
Składniki
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki. Zetrzeć na grubych oczkach. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na dno dużego garnka z grubym dnem, wlać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia i dopiero wtedy dołożyć starą dynię i pokrojone jabłka. Wsypać cukier i smażyć na wolnym ogniu około godziny, cały czas mieszając bo szybko przywierają do dna i łatwo o przypalenie. Następnie dodać galaretki rozmieszane z jedną szklanką gorącej wody, aromat i sok z cytryny. Smażyć jeszcze 10 minut. Zestawić z ognia, dodać konfiturex i dokładnie rozmieszać. Można zmiksować. Przekładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut.