Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tylko ten dżem z dodatkiem dyni mnie i moim znajomym bardzo smakował. Polecany jest także dla cukrzyków, ponieważ dynia regeneruje chorą trzustkę.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15692
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4725
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 393
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15692
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4725
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 393
Składniki
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki. Zetrzeć na grubych oczkach. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na dno dużego garnka z grubym dnem, wlać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia i dopiero wtedy dołożyć starą dynię i pokrojone jabłka. Wsypać cukier i smażyć na wolnym ogniu około godziny, cały czas mieszając bo szybko przywierają do dna i łatwo o przypalenie. Następnie dodać galaretki rozmieszane z jedną szklanką gorącej wody, aromat i sok z cytryny. Smażyć jeszcze 10 minut. Zestawić z ognia, dodać konfiturex i dokładnie rozmieszać. Można zmiksować. Przekładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut.