Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem jabłkowy bez cukru

Dżem jabłkowy bez cukru

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 85607

Dodano:

Odsłon: 482

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem jabłkowy bez cukru. Tak przygotowany dżem możemy podać z pieczywem, naleśnikami lub użyć jako nadzienie do wypieków.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie około 1200 ml dżemu
  • około 2 kg jabłek
  • około ½ szklanki wody
  • około 3 łyżek soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem jabłkowy bez cukru

Przygotowanie

  1. Z dokładnie umytych jabłek usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Jabłek nie obieram, w gotowym dżemie skórki są niewyczuwalne.

    Do jabłek dodaję wodę i garnek stawiam na gazie.

  2. Jabłka na początku gotuję pod przykryciem przez około 15 minut, tak żeby zmiękły. Jabłka od czasu do czasu mieszam.

    Po około 15 minutach gdy jabłka są już miękkie i pod łyżką się rozpadają, to zakręcam gaz i dokładnie rozdrabniam blenderem.

    Następnie do jabłek dodaję sok z cytryny i ponownie włączam grzanie pod garnkiem. Teraz dżem smażę około 25 minut, ale długość smażenia zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać dżem oraz od ilości jabłek.

    Podczas smażenia jabłka prawie cały czas mieszam, ponieważ bardzo pryskają.

  3. Gorący dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

    Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
    Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.

    Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem jabłkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 24 września 2019 Tak samo robię dla siebie. Wnukom jednak dodaję trochę cukru i odrobinę cynamonu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ekspresjawkuchni 24 września 2019 Przygotowuję podobnie i mogę powiedzieć, że jest rewelacyjny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń