Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem jabłkowy bez cukru. Tak przygotowany dżem możemy podać z pieczywem, naleśnikami lub użyć jako nadzienie do wypieków.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10673
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10673
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Z dokładnie umytych jabłek usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Jabłek nie obieram, w gotowym dżemie skórki są niewyczuwalne. Do jabłek dodaję wodę i garnek stawiam na gazie.
Jabłka na początku gotuję pod przykryciem przez około 15 minut, tak żeby zmiękły. Jabłka od czasu do czasu mieszam. Po około 15 minutach gdy jabłka są już miękkie i pod łyżką się rozpadają, to zakręcam gaz i dokładnie rozdrabniam blenderem. Następnie do jabłek dodaję sok z cytryny i ponownie włączam grzanie pod garnkiem. Teraz dżem smażę około 25 minut, ale długość smażenia zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać dżem oraz od ilości jabłek. Podczas smażenia jabłka prawie cały czas mieszam, ponieważ bardzo pryskają.
Gorący dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować. Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem jabłkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa