Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżemik morelowy wyszedł przepyszny, a przepis na niego jest na prawdę bardzo prosty. Polecam więc Wam ogromnie :) I jeszcze mała rada — nie trzeba drobno kroić owoców do dżemu. Po pierwsze większość sama się rozpadnie podczas gotowania. Po drugie – taki kawałek moreli na kanapce z dżemem – bezcenne :)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4139
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18894
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4139
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18894
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Składniki
Po pierwsze wszystkie morelki dobrze myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Ja każdy owoc przecinałam na pół, wyjmowałam pestkę, a potem kroiłam jeszcze na ćwiartki. Kawałki owoców wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dżemixami. Porządnie mieszamy, tak, aby każdy kawałeczek otoczony był cukrem. Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy zawartość do wrzenia często mieszając (nie można dopuścić, aby dżem się przypalił).
Gdy dżem zacznie się gotować, przykręcamy gaz i zostawiamy tak delikatnie pyrkoczące na 10 minut.
Następnie zdejmujemy z ognia. Piankę zbieramy łyżką, a dżemik przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.
Dobrze zakręcamy i słoiczki stawiamy do góry nogami na kilka chwil. Mój dżem próbowałam następnego dnia i był po prostu obłędny :) Smacznego!!!