Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21902
Dodano: 04.08.2014
Odsłon: 7066
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Po pierwsze wszystkie morelki dobrze myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Ja każdy owoc przecinałam na pół, wyjmowałam pestkę, a potem kroiłam jeszcze na ćwiartki. Kawałki owoców wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dżemixami. Porządnie mieszamy, tak, aby każdy kawałeczek otoczony był cukrem. Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy zawartość do wrzenia często mieszając (nie można dopuścić, aby dżem się przypalił).
Gdy dżem zacznie się gotować, przykręcamy gaz i zostawiamy tak delikatnie pyrkoczące na 10 minut.
Następnie zdejmujemy z ognia. Piankę zbieramy łyżką, a dżemik przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.
Dobrze zakręcamy i słoiczki stawiamy do góry nogami na kilka chwil.
Mój dżem próbowałam następnego dnia i był po prostu obłędny :)
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

anetaa26 04 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
uwielbiam dzem morelowy :))5 Kto głosował? | Odpowiedz