Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżemik morelowy wyszedł przepyszny, a przepis na niego jest na prawdę bardzo prosty. Polecam więc Wam ogromnie :) I jeszcze mała rada — nie trzeba drobno kroić owoców do dżemu. Po pierwsze większość sama się rozpadnie podczas gotowania. Po drugie – taki kawałek moreli na kanapce z dżemem – bezcenne :)
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Po pierwsze wszystkie morelki dobrze myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Ja każdy owoc przecinałam na pół, wyjmowałam pestkę, a potem kroiłam jeszcze na ćwiartki. Kawałki owoców wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dżemixami. Porządnie mieszamy, tak, aby każdy kawałeczek otoczony był cukrem. Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy zawartość do wrzenia często mieszając (nie można dopuścić, aby dżem się przypalił).
Gdy dżem zacznie się gotować, przykręcamy gaz i zostawiamy tak delikatnie pyrkoczące na 10 minut.
Następnie zdejmujemy z ognia. Piankę zbieramy łyżką, a dżemik przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.
Dobrze zakręcamy i słoiczki stawiamy do góry nogami na kilka chwil. Mój dżem próbowałam następnego dnia i był po prostu obłędny :) Smacznego!!!