Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem morelowy to kwintesencja dobrego smaku zamknięta w jednym słoiczku. Idealną konsystencję uzyskasz już po godzinie gotowania. Zawsze też możesz ją sprawdzić, korzystając z metody zimnego talerzyka. Naczynie schłodź najpierw w lodówce, a potem nałóż jedną łyżkę gorącego dżemu morelowego i pozostaw do wystygnięcia. Przechyl talerzyk, wtedy zobaczysz, jaka będzie gęstość.
Składniki
Umyj owoce, przekrój na połówki i usuń pestki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż do dużego garnka i podgrzewaj aż puszczą sok. Wtedy dopiero wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie zamieszaj i gotuj aż owoce się rozpadną.
Ustaw niską moc palnika i co jakiś czas mieszaj dżem morelowy, aby się nie przypalił. Do uzyskania gęstej konsystencji gotuj około 60 minut.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć mocno, odstaw do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.