Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem pigwowy to idealny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy ciast. Wymaga zaledwie trzech składników. Jest idealnie słodki, z delikatną kwaskowatą nutą cytryny. Żelowa konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach. Spróbuj dodać ten dżem także do przekąski serowej czy krakersów, a zadziwisz całą rodzinę. Przetwory są proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie 30 minut, by cieszyć się domowym i pysznym dżemem.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 689
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 109
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 68
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 44
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 689
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 109
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 68
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 44
Składniki
Pigwy umyj i wykrój rdzeń z nasionami. Zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach lub posiekaj. Zalej je połową soku z cytryny, by zachowały swój kolor.
W garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj do uzyskania gęstego syropu. Dodaj tartą skórkę z cytryny i drugą część soku. Zmniejsz ogień do małego.
Dołóż pigwę do syropu cukrowego. Gotuj przez ok. 20 minut, cały czas mieszając, by dżem nie przywarł do dna.
Wykonaj próbę tężenia, nakładając odrobinę dżemu na schłodzony w lodówce talerzyk. Jeśli po przesunięciu go palcem pojawią z zmarszczki, jest gotowy. Jeśli nie – kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut i ponów test.
Gotowy dżem pigwowy przenieś do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 115 st. Celsjusza.
Słoiki pasteryzuj przez 10 minut. Następnie je wyjmij i zostaw do ostudzenia na blacie kuchennym. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.