Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem pigwowy to idealny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy ciast. Wymaga zaledwie trzech składników. Jest idealnie słodki, z delikatną kwaskowatą nutą cytryny. Żelowa konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach. Spróbuj dodać ten dżem także do przekąski serowej czy krakersów, a zadziwisz całą rodzinę. Przetwory są proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie 30 minut, by cieszyć się domowym i pysznym dżemem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8623
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10256
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4662
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8623
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10256
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4662
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Składniki
Pigwy umyj i wykrój rdzeń z nasionami. Zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach lub posiekaj. Zalej je połową soku z cytryny, by zachowały swój kolor.
W garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj do uzyskania gęstego syropu. Dodaj tartą skórkę z cytryny i drugą część soku. Zmniejsz ogień do małego.
Dołóż pigwę do syropu cukrowego. Gotuj przez ok. 20 minut, cały czas mieszając, by dżem nie przywarł do dna.
Wykonaj próbę tężenia, nakładając odrobinę dżemu na schłodzony w lodówce talerzyk. Jeśli po przesunięciu go palcem pojawią z zmarszczki, jest gotowy. Jeśli nie – kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut i ponów test.
Gotowy dżem pigwowy przenieś do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 115 st. Celsjusza.
Słoiki pasteryzuj przez 10 minut. Następnie je wyjmij i zostaw do ostudzenia na blacie kuchennym. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.