Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem pigwowy to idealny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy ciast. Wymaga zaledwie trzech składników. Jest idealnie słodki, z delikatną kwaskowatą nutą cytryny. Żelowa konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach. Spróbuj dodać ten dżem także do przekąski serowej czy krakersów, a zadziwisz całą rodzinę. Przetwory są proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie 30 minut, by cieszyć się domowym i pysznym dżemem.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 162
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 194
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3082
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 280
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 162
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 194
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3082
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 280
Składniki
Pigwy umyj i wykrój rdzeń z nasionami. Zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach lub posiekaj. Zalej je połową soku z cytryny, by zachowały swój kolor.
W garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj do uzyskania gęstego syropu. Dodaj tartą skórkę z cytryny i drugą część soku. Zmniejsz ogień do małego.
Dołóż pigwę do syropu cukrowego. Gotuj przez ok. 20 minut, cały czas mieszając, by dżem nie przywarł do dna.
Wykonaj próbę tężenia, nakładając odrobinę dżemu na schłodzony w lodówce talerzyk. Jeśli po przesunięciu go palcem pojawią z zmarszczki, jest gotowy. Jeśli nie – kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut i ponów test.
Gotowy dżem pigwowy przenieś do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 115 st. Celsjusza.
Słoiki pasteryzuj przez 10 minut. Następnie je wyjmij i zostaw do ostudzenia na blacie kuchennym. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.