Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem pomarańczowy ze Speedcooka (z Thermomixu)

Dżem pomarańczowy ze Speedcooka (z Thermomixu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 126

Tym razem przedstawiam niezwykle łatwy do sporządzenia dżem pomarańczowy. Łatwość przygotowania zależy przede wszystkim od posiadania odpowiedniego sprzętu, ale w dużym garnku też da się ten dżemik usmażyć. Bo ostatecznie najważniejszy okazuje się dostęp do smacznych, ekologicznych, niepryskanych i niewoskowanych owoców cytrusowych.

Składniki

  • pomarańcze – 1000 g (czyli 1 kg)
  • cukier – 500 g (uwaga, brązowy cukier jest pyszny, ale “zepsuje” słoneczny kolor dżemu)
  • opcjonalnie – 1 ekologiczna cytryna ze skórką, ale uwaga – dodatek cytryny “wymusza” dodanie jeszcze 100 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem pomarańczowy ze Speedcooka (z Thermomixu)

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie umyj. W razie wątpliwości – możesz sparzyć je wrzątkiem, ale ekologiczne owoce nie wymagają tego zabiegu. Wystarczy dobrze je umyć. Odetnij oba końce – ten z ogonkiem i ten z przeciwnej strony, gdzie często mieści się tzw.pępek.

  2. Pokrój pomarańcze wraz ze skórką w cienkie półplasterki. Pozbądź się ewentualnych pestek. Pokrojone owoce umieść w dzbanie Speedcooka (lub Thermomixu – po dalsze szczegółowe instrukcje dotyczące wykonania w Thermomixie odsyłam do źródłowego wpisu Małgosi - szczegóły ilink dostępne na blogu).

  3. Rozdrobnij przez 5 sekund, obroty 5. Wymieszaj łopatką i poświęć jeszcze 3-5 sekund na miksowanie (obroty 5). Chodzi o to, by z owoców nie powstała miazga, ale skórka pomarańczowa powinna być pokrojona na optymalnej wielkości kawałki.

  4. Dodaj cukier i włącz gotowanie, obroty 1, czas 40 minut.

  5. Po upływie tego czasu wyjmij kubeczek miarowy z pokrywy, ponownie włącz gotowanie, obroty 1, czas 40 minut. Na koniec możesz zrobić próbę na wszelki wypadek – już wcześniej wstaw do zamrażarki podstawek, przynajmniej na 10 minut. Na taki zmrożony talerzyk wylej łyżeczkę dżemu. Jeśli wystarczająco zastygnie, to oznacza, że marmolada jest gotowa.

  6. Gotowy dżem pomarańczowy przelej do wyparzonych słoików i zamykaj wyparzonymi nakrętkami. Napełnione słoiki ustaw dnem do góry na jakieś 10-15 minut, potem odwracaj i zostaw do wystudzenia. Nie trzeba ich dodatkowo pasteryzować.

  7. Z podanej ilości otrzymasz mniej więcej 4 słoiki po 250 ml. Ja pakuję zazwyczaj w mniejsze szkiełka, które w dodatku są zbieraniną rozmaitości z odzysku.

  8. Przygotowałam dwa rodzaje dżemu z cytrusów. Jeden – ten ciemniejszy na zdjęciach – jest z lekko czerwonych oraz zwyczajnych jasnych pomarańczy. Drugi, jaśniejszy, zrobiłam z jasnych pomarańczy (na Sycylii pieszczotliwie zwanych “blondynkami”) oraz cytryny. Oba bardzo smaczne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń