Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem rabarbarowo - pomarańczowy

Dżem rabarbarowo - pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5910

Dodano:

Odsłon: 4593

Dżemik o pysznym oryginalnym smaku. Galaretka nie jest konieczna, ale podkręciła smak i zapach dżemu.

Składniki

  • około 1 kg. rabarbaru
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 op. żelfix-u
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem rabarbarowo - pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na około 3-4cm. paski
    Przełożyć do garnka, dodać szklankę soku pomarańczowego, cukier przykryć i gotować aż do rozgotowania.

    Rozgotowany rabarbar zmiksować na mus, dodać do niego obraną ze skórki oraz pokrojona na mniejsze kawałki pomarańcze, gotować chwilę aby pomarańcze sie rozgotowały, również można rozdrobnić wszystko razem blenderem

  2. Dodać żel-fix i gotować jakieś 1-2min. Zdjąć z ognia.
    Dodać sypką galaretkę, po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki przełożyć do słoiczków i od razu zakręcać,ustawiać do góry dnem i tak pozostawić do wystudzenia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iiikaa 24 lipca 2014 Od razu po przeczytaniu wysłałam męża po pomarańcze:) Dżem jest przepyszny. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 lipca 2014 Świetny przepis!Dżem musi być pyszny i aromatyczny! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 16 lipca 2014 Super, jeśli tylko jutro spotkam jeszcze rabarbar zrobię na pewno. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń