Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy z gotowaną cytryną

Dżem truskawkowy z gotowaną cytryną

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3892

Dodano:

Odsłon: 6641

Sezon truskawkowy w pełni, więc grzech byłoby nie wykorzystać go do ostatniej truskawki :-) poza masą koktajli, nalewek, ciast itp. zrobiłam też dżem. Żaden niskosłodzony, żaden FIT, tylko tradycyjny, 100% naturalny dżemik z gotowaną cytryną (a to już mój wymysł - chyba dobry:) ). Ja uwielbiam w takich smarowidłach, gdy owoce są w całości, ale dla wielbicieli gładkich dżemów od razu piszę, że śmiało można je zmiksować. Pamiętajcie, to już przedostatni dzwonek na domowe zaprawy z truskawek! :-)

Składniki

  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 2 kg truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Cytrynę dokładnie szorujemy, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut. Studzimy.

    2. Truskawki myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z szypułek, wrzucamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem, a następnie odstawiamy na ok 1 godzinę, aby puściły sok.

    3. Cytrynę w całości mielimy w blenderze i dodajemy do truskawek, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu. Całość gotujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje. Moja metoda jest bardzo prosta - dżem jest gotowy, gdy z wierzchu zniknie cała piana. U mnie etap gotowania trwał ok 1,5 godziny, ale można go oczywiście wydłużyć.

    4. Do wyparzonych i suchych słoików wlewamy gorący dżem i dokładnie zakręcamy. Na ok 10 minut słoiki stawiamy na zakrętkach.


    SMACZNEGO :-)

  2. zdj

  3. zdj

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń