Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarny bez jeszcze kwitnie. Jeszcze. Truskawki wiszą na krzaczkach, teraz już te mniej dorodne, które chętniej wykorzystujemy na przetwory (zdążyliście się już najeść?). Zaproponuję Wam dzisiaj nietuzinkowy dżem. W smaku na pierwszy plan wysuwa się bez. Pamiętajcie tylko, aby uważać na pyłek, który jest tutaj najsmaczniejszy, najbardziej aromatyczny. Po poddaniu obróbce cieplnej bez jest całkowicie bezpieczny. A już wkrótce przepis na torcik z wykorzystaniem dżemu truskawkowego – chociażby z tego postu. Zapraszam!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 226
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1539
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3496
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27791
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 226
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1539
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3496
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27791
Składniki
Truskawki zasypujemy cukrem i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy puszczą sok wkładamy bez – ogonkami do góry. Gdy całość się zagotuje dusimy żem około 30 – 40 minut. Bez wyjmujemy i odciskamy z niego sok. Dodajemy pektynę i postępujemy wg zaleceń producenta.
Przed przełożeniem do słoiczków możemy zmiksować dżem blenderem. Właśnie w takiej formie będzie się lepiej sprawdzał do wypieków. Małe słoiczki dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, biorąc je delikatnie ręcznikiem układamy na blacie i wlewamy jeszcze gorący dżem i zakręcone układamy do góry dnem. Wtedy nie trzeba dodatkowej pasteryzacji – wystarczy aby wieczko się zassało.