Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 2174

Czarny bez jeszcze kwitnie. Jeszcze. Truskawki wiszą na krzaczkach, teraz już te mniej dorodne, które chętniej wykorzystujemy na przetwory (zdążyliście się już najeść?). Zaproponuję Wam dzisiaj nietuzinkowy dżem. W smaku na pierwszy plan wysuwa się bez. Pamiętajcie tylko, aby uważać na pyłek, który jest tutaj najsmaczniejszy, najbardziej aromatyczny. Po poddaniu obróbce cieplnej bez jest całkowicie bezpieczny. A już wkrótce przepis na torcik z wykorzystaniem dżemu truskawkowego – chociażby z tego postu. Zapraszam!

Składniki

  • 2 kg truskawek (waga po umyciu i obraniu z ogonków – uważajcie by wykorzystywać tylko w pełni zdrowe truskawki!)
  • 0,65 – 1 kg cukru
  • 20 baldachów czarnego bzu (zbierane przed południem, nie po deszczu)
  • pektyna lub żelfix
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Przygotowanie

  1. Truskawki zasypujemy cukrem i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy puszczą sok wkładamy bez – ogonkami do góry. Gdy całość się zagotuje dusimy żem około 30 – 40 minut. Bez wyjmujemy i odciskamy z niego sok. Dodajemy pektynę i postępujemy wg zaleceń producenta.

  2. Przed przełożeniem do słoiczków możemy zmiksować dżem blenderem. Właśnie w takiej formie będzie się lepiej sprawdzał do wypieków. Małe słoiczki dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, biorąc je delikatnie ręcznikiem układamy na blacie i wlewamy jeszcze gorący dżem i zakręcone układamy do góry dnem. Wtedy nie trzeba dodatkowej pasteryzacji – wystarczy aby wieczko się zassało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń