Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczny dżem z letnich owoców, słodki, bogaty w smaku. Wykonanie jego jest tak łatwe, że łatwiej się nie da!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 107
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 991
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 107
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 991
Składniki
Owoce myjemy i osączamy na sitku. Maliny i borówki przekładamy do garnka. Czereśnie drylujemy, porzeczki pozbawiamy gałązek i również wrzucamy do garnka.
Zasypujemy je cukrem żelującym, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gotujemy dżem 5-6 minut, licząc od zagotowania. Mieszamy od czasu do czasu i zbieramy tworzącą się pianę. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy szczelnie i odkładamy na ściereczkę odwrócone do góry dnem.
Wystudzone słoiki z dżemem są gotowe do odłożenia do spiżarni!