Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto sposób na wykorzystanie winogron ... :)
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2912
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2912
Składniki
Winogrono myjemy wkładamy do emaliowanego garnka zalewamy wodą.
Gotujemy tak długo aż owoce się rozgotują następnie cedzimy przez sitko, tak aby pozbyć się pestek i skórki.
Następnie do płynu dodajemy cukier, namoczony agar (na 1 litr - 10 g agaru zalewamy zimną wodą na ok 15 minut) i gotujemy ok 5 minut. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach C.
Zamiast agaru możemy dać żelatynę, aby się nam nie zbryliła mieszamy ją z cukrem i wsypujemy do soku a następnie wyłączamy po zagotowaniu, napełniamy słoiki i pasteryzujemy. Czasami należy taki dżem włożyć do lodówki aby stwardniał i później dopiero dajemy do spiżarni.
Smacznego :)