Pyszne połączenie wiśni z czekoladą.Nadaje się na kanapki,naleśniki,gofry...Podaję proporcje na 2 kg świeżych wiśni.Można też robić z wiśni mrożonych:)
Dżem wiśniowo-czekoladowy
Składniki
- wiśnie, 2 kg
- cukier, ok 800 g lub wg uznania
- cukier waniliowy, 2 łyżeczki
- kakao, 4 łyżki
- czekolada gorzka, 200 g
Składniki
- wiśnie, 2 kg
- cukier, ok 800 g lub wg uznania
- cukier waniliowy, 2 łyżeczki
- kakao, 4 łyżki
- czekolada gorzka, 200 g

Etapy przygotowania
Wiśnie umyć,wydrylować i wrzucić do garnka (jeśli się robi z mniejszej ilości wiśni można na patelni),dodać trochę soku,który został po wydrylowaniu,podgrzać,dodać cukier i wymieszać. Gotować aż większa część soku odparuje co jakiś czas mieszając (w zależności od ilości wiśni ok 1-2 godz) Gdy sok się zredukuje dodać cukier waniliowy i kakao.Dobrze wymieszać i gotować do połączenia składników. Zdjąć dżem z ognia i dodać połamaną w kostkę czekoladę.Wymieszać tylko tyle by czekolada się rozpuściła a następnie nakładać do wyparzonych słoików (ja po nałożeniu brzegi słoika przecieram spirytusem) ,postawić słoiki do góry dnem i zostawić tak do chwili aż wystygną:)
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 309

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 754

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 53
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 244
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 309

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 754

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 53
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 244



Składniki
- wiśnie, 2 kg
- cukier, ok 800 g lub wg uznania
- cukier waniliowy, 2 łyżeczki
- kakao, 4 łyżki
- czekolada gorzka, 200 g
Wiśnie umyć,wydrylować i wrzucić do garnka (jeśli się robi z mniejszej ilości wiśni można na patelni),dodać trochę soku,który został po wydrylowaniu,podgrzać,dodać cukier i wymieszać. Gotować aż większa część soku odparuje co jakiś czas mieszając (w zależności od ilości wiśni ok 1-2 godz) Gdy sok się zredukuje dodać cukier waniliowy i kakao.Dobrze wymieszać i gotować do połączenia składników. Zdjąć dżem z ognia i dodać połamaną w kostkę czekoladę.Wymieszać tylko tyle by czekolada się rozpuściła a następnie nakładać do wyparzonych słoików (ja po nałożeniu brzegi słoika przecieram spirytusem) ,postawić słoiki do góry dnem i zostawić tak do chwili aż wystygną:)