Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem wiśniowy (gładki)

Dżem wiśniowy (gładki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 957 Ocena: 25670

Dodano:

Odsłon: 1700

Propozycja na smakowity, jednorodny, intensywnie wiśniowy dżem, który idealnie sprawdzi się na kanapki, jako dodatek do deserów, ciast lub owsianki :)

Składniki

  • 1 kg wiśni (wydrylowanych)
  • 500 g cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 10 g pektyny domowej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem wiśniowy (gładki)

Przygotowanie

  1. Umyte wiśnie drylujemy i dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły sok.

  2. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut.

    * podczas gotowania ściągamy pojawiający się "szum"

    Po tym czasie miksujemy zawartość garnka na jednolitą masę, dodajemy pektynę i przez cały czas mieszając, gotujemy wszystko około 3 minuty.

  3. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń