Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z aronii, truskawek i jabłek jest wyśmienity. Aronię należy przemrozić, aby usunąć smak goryczki.
Składniki
Aronię rozmrozić przelewając gorącą wodą, wsypać do garnka z grubym dnem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Wsypać cukier, wymieszać, gotować około 20 minut.
Następnie wsypać truskawki ( dodałam mrożone), dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka z laski wanilii.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią i truskawkami.
Gotować około 1 godziny, odłożyć do następnego dnia. ( Do dżemu można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od słodkości owoców) Nazajutrz gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić zakrętki i włożyć na 20 minut do nagrzanego do 110 -120 stopni piekarnika.