Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ogrodnik lub gospodyni domowa, która uprawia w swoim ogrodzie cukinię dochodzi do momentu, gdzie warzywa jest najzwyczajniej za dużo. W tygodniowym menu jest faszerowana cukinia, placki z cukinii, ketchup z cukinii i mnóstwo innych kulinarnych wynalazków, które da się wyczarować z tego uniwersalnego warzywa. Pora zaskoczyć wszystkich i przygotować cukinię na słodko - jako dżem. Nikt, kto nie pozna zawartości słoiczka, nawet nie domyśli się, że je cukinię. Poza tym cukinia uratuje sytuację, gdy zabraknie owoców w sadzie, a na półkach w spiżarni jest jeszcze trochę wolnego miejsca. Przygotuj słodki dżem z cukinii i ciesz się nim nawet w środku zimy, gdy wraz ze słodyczą smaku wrócą wspomnienia lata.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 171
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 310
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 723
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 171
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 310
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 723
Składniki
Umyj i obierz cukinie. W razie potrzeby wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, wtedy konsystencja dżemu będzie przypominała mus. Włóż cukinie do garnka, posyp solą i gotuj przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Następnie wsyp cukier, kurkumę i imbir. Wyciśnij sok z cytryn. Jeśli chcesz, by dżem był bardziej odświeżający, dodaj także otartą skórkę z cytryny. Gotuj dżem około 30 minut, następnie małym strumieniem wsypuj galaretki i mieszaj, aby nie było grudek. Na końcu dodaj miód.
Napełniaj słoiki gorącym dżemem i mocno zakręcaj. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia, potem odwróć, by pokrywki zassały się do środka. Przechowuj dżem w spiżarce.