Każdy ogrodnik lub gospodyni domowa, która uprawia w swoim ogrodzie cukinię dochodzi do momentu, gdzie warzywa jest najzwyczajniej za dużo. W tygodniowym menu jest faszerowana cukinia, placki z cukinii, ketchup z cukinii i mnóstwo innych kulinarnych wynalazków, które da się wyczarować z tego uniwersalnego warzywa. Pora zaskoczyć wszystkich i przygotować cukinię na słodko - jako dżem. Nikt, kto nie pozna zawartości słoiczka, nawet nie domyśli się, że je cukinię. Poza tym cukinia uratuje sytuację, gdy zabraknie owoców w sadzie, a na półkach w spiżarni jest jeszcze trochę wolnego miejsca. Przygotuj słodki dżem z cukinii i ciesz się nim nawet w środku zimy, gdy wraz ze słodyczą smaku wrócą wspomnienia lata.
Dżem z cukinii
Składniki
- 2,5 kg obranej cukinii
- 2 ekologiczne cytryny
- 500 g cukru (może być trzcinowy)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 galaretki cytrynowe, brzoskwiniowe lub pomarańczowe
- ew 2 łyżki miodu
Składniki
- 2,5 kg obranej cukinii
- 2 ekologiczne cytryny
- 500 g cukru (może być trzcinowy)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 galaretki cytrynowe, brzoskwiniowe lub pomarańczowe
- ew 2 łyżki miodu
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Etapy przygotowania
Umyj i obierz cukinie. W razie potrzeby wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, wtedy konsystencja dżemu będzie przypominała mus. Włóż cukinie do garnka, posyp solą i gotuj przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Następnie wsyp cukier, kurkumę i imbir. Wyciśnij sok z cytryn. Jeśli chcesz, by dżem był bardziej odświeżający, dodaj także otartą skórkę z cytryny. Gotuj dżem około 30 minut, następnie małym strumieniem wsypuj galaretki i mieszaj, aby nie było grudek. Na końcu dodaj miód.
Napełniaj słoiki gorącym dżemem i mocno zakręcaj. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia, potem odwróć, by pokrywki zassały się do środka. Przechowuj dżem w spiżarce.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/69acbafa903a0af113b6d099111661c4-sm.jpg)
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 194
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_11/ecedce2273bee01b4cfc80338c17fd4a-sm.jpg)
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1507
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_07_23/e195ecefcff0deef773951bdb655bb85-sm.jpg)
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4307
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/69acbafa903a0af113b6d099111661c4-sm.jpg)
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 194
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_11/ecedce2273bee01b4cfc80338c17fd4a-sm.jpg)
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1507
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_07_23/e195ecefcff0deef773951bdb655bb85-sm.jpg)
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4307
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_07_13/51cb3e6fced83c7f8ea4d3a7b00f7e79-lg.jpg)
Składniki
- 2,5 kg obranej cukinii
- 2 ekologiczne cytryny
- 500 g cukru (może być trzcinowy)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 galaretki cytrynowe, brzoskwiniowe lub pomarańczowe
- ew 2 łyżki miodu
Umyj i obierz cukinie. W razie potrzeby wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, wtedy konsystencja dżemu będzie przypominała mus. Włóż cukinie do garnka, posyp solą i gotuj przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Następnie wsyp cukier, kurkumę i imbir. Wyciśnij sok z cytryn. Jeśli chcesz, by dżem był bardziej odświeżający, dodaj także otartą skórkę z cytryny. Gotuj dżem około 30 minut, następnie małym strumieniem wsypuj galaretki i mieszaj, aby nie było grudek. Na końcu dodaj miód.
Napełniaj słoiki gorącym dżemem i mocno zakręcaj. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia, potem odwróć, by pokrywki zassały się do środka. Przechowuj dżem w spiżarce.
Pychotka.;)
Pyszotka:)