Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam użyć galaretki bez żelatyny, ale nie udało mi się takiej kupić, więc dzisiejszy dżem z cukinii z galaretką ma w sobie żelatynę. Jeśli to komuś przeszkadza, to proszę zastosować galaretkę, która nie jest na bazie żelatyny i podzielić się ze mną informacją, gdzie można taką kupić. Sam pomysł na cytrynowy dżem z cukinii podpatrzyłam na innym blogu, gdzie użyto karagenowej Delecty, od dawna już nieobecnej w sklepach. Ja użyłam łatwo dostępnych, zwykłych galaretek, ale za to poszalałam z kolorami i smakami. Na jedną porcję dżemu zużywa się 2,5 kg cukinii oczyszczonej z nasion i skórki, więc całkiem sporo. No ale za mało jak na możliwości naszego ogrodu, przez co postanowiłam powtórzyć proces zmieniania cukinii w dżem. A żeby nie było monotonnie, wybrałam też inne smaki galaretki.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 38
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 261
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1676
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 38
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 261
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1676
Składniki
Obraną cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, a następnie włóż do odpowiednio dużego rondla i doprowadź do wrzenia.
Teraz dodaj cukier, a także wszystkie przyprawy, czyli sól, sok i skórkę z cytryn, kurkumę i imbir.
Gotuj cukinię na średnim ogniu przez około 30-45 minut, aż zmięknie i trochę zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu.
Wsyp obie galaretki i wymieszaj dokładnie, a następnie gotuj jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie warto zrobić tzw. test talerzyka, czyli łyżeczkę dżemu położyć na spodku wyjętym wprost z lodówki (albo jeszcze lepiej – z zamrażarki). Jeśli dżem się nie rozlewa, to znaczy, że jest gotowy. Czasem trzeba go smażyć jeszcze przez kilka minut, bo wiele zależy od zawartości wody w cukinii i wielkości płomienia, na którym się smaży.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i zakręcaj od razu. Postaw na kwadrans dnem do góry, a następnie odwróć słoiki i niech stygną powoli, najlepiej pod jakimś kocykiem. Jeśli masz bardzo ciepłą spiżarnię, to możesz je na wszelki wypadek zapasteryzować.
Sposób przygotowania innych smaków jest dokładnie taki sam, jak opisałam to przy dżemie cytrynowym. Zmieniają się jedynie dodatki, zgodnie z listą składników.
Na zdjęciu od lewej: dżem o smaku cytrynowym, agrestowym i brzoskwiniowym.
Prawdę mówiąc – nie oczekiwałam zbyt wiele, gdy zaczęłam smażyć dżem z cukinii z galaretką. A tymczasem efekt mnie zaskoczył, bowiem wszystkie moje dżemy o smaku rozmaitych owoców smakują naprawdę dobrze. Na pewno jest to rzecz, którą warto wypróbować, gdy już wyczerpią Ci się wszystkie pomysły na cukinię. Albo gdy nie masz owoców. Bo okazuje się, że taka namiastka jest nie tylko tania, ale i całkiem smaczna!