Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z czarnej porzeczki to idealny dodatek do naleśników, pancake’ów, kanapek, deserów. Te owoce są na tyle wdzięczne, że zawierają odpowiednią ilość pektyn. Dlatego nie ma potrzeby dodawania żadnych substancji żelujących. Dzięki temu dżem jest zdrowszy i bardziej naturalny. Choć czarna porzeczka jest raczej gorzka, to spora ilość cukru rekompensuje ten smak. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze zdrowszą alternatywę, możesz użyć cukru brązowego. Delikatna nuta soku z cytryny dodaje lekkiej kwaskowatości i orzeźwienia. Choć nie jest to obowiązkowy składnik, warto go dodać.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1555
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1555
Składniki
Czarną porzeczkę oczyść i umyj. Przełóż ją do bardzo dużego garnka z grubym dnem. Gotuj owoce na wolnym ogniu przez 10 minut, do momentu aż zaczną puszczać sok. Dodaj cukier i sok z cytryn. Duś przez 30 minut, często mieszając. Gdy dżem przestanie się pienić i zacznie gęstnieć, gotuj całość przez jeszcze kilka minut. Owoce powinny mieć temperaturę nieco powyżej 100 stopni Celsjusza.
Przelej dżem z czarnej porzeczki do przygotowanych i wyparzonych wcześniej słoików, pozostawiając 0,5 cm wolnego miejsca do wieczka. Zakręć słoiki i wyparz je przez 10 minut w kąpieli wodnej. Dżemu nie trzeba pasteryzować, ale wtedy należy przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu miesiąca.