Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą dla podniebienia i dla oczu.
Tortownica 22 cm
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2651
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2651
Składniki
Jeśli używasz szpinaku mrożonego, odstaw go do rozmrożenia i odciśnij z nadmiaru wody. Następnie zblenduj na gładką masę wraz z sokiem z cytryny (tak samo zrób ze świeżym szpinakiem).
Jajka ubij w całości z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj zblendowany szpinak i wymieszaj delikatnie szpatułką. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie połącz składniki.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 22 cm (tylko spód, boków nie natłuszczaj).
Piecz w 170°C przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia, a kiedy ciasto przestygnie, podziel je na trzy blaty.
Zrób teraz krem. Śmietanę, serek i cukier puder umieść w misce i zmiksuj do uzyskania sztywnej masy.
Umyte maliny podziel na mniejsze kawałki. Odłóż kilka do dekoracji.
Upieczone blaty ciasta wysmaruj śmietankowym kremem, a na nim ułóż maliny. Wierzch udekoruj końcówką kremu i malinami w całości.