Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny w smaku dżem z czereśni z nutką kardamonu. Doskonale pasuje do pieczywa, tostów, gofrów czy naleśników. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i pozwala zachować smak owoców na dłużej.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 132
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 71
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 74
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 49
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 132
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 71
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 74
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 49
Składniki
Czereśnie myjemy, pozbywamy się szypułek i pestek.
Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy kardamon. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w zaciemnione miejsce na około 4 godziny - od czasu do czasu możemy przemieszać owoce.
Garnek z owocami ustawiamy na kuchence i zagotowujemy. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Dusimy całość przez około 4 godziny. Nie zapominamy o mieszaniu, tak aby cukier nam się nie przypalił.
Gorący dżem przekładamy do słoików, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy.