Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny w smaku dżem z czereśni z nutką kardamonu. Doskonale pasuje do pieczywa, tostów, gofrów czy naleśników. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i pozwala zachować smak owoców na dłużej.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1665
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1458
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1458
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1635
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1665
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1458
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1458
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1635
Składniki
Czereśnie myjemy, pozbywamy się szypułek i pestek.
Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy kardamon. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w zaciemnione miejsce na około 4 godziny - od czasu do czasu możemy przemieszać owoce.
Garnek z owocami ustawiamy na kuchence i zagotowujemy. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Dusimy całość przez około 4 godziny. Nie zapominamy o mieszaniu, tak aby cukier nam się nie przypalił.
Gorący dżem przekładamy do słoików, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy.