Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czereśnie są nie tylko słodkie i pyszne, ale także mają dużo witaminy C oraz właściwości przeciwzapalne. Wykorzystaj te owoce do zrobienia idealnych przetworów na zimę. Dżem z czereśni sprawdzi się doskonale do ciast, naleśników, gofrów oraz jako smarowidło do pieczywa.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 437
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 399
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1494
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5750
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 437
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 399
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1494
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5750
Składniki
Przygotuj czyste oraz wyparzone słoiki wraz z wieczkami, oraz drylownice. Czereśnie powinny być dojrzałe i przede wszystkim zdrowe. Przed rozpoczęciem, umyj je dokładnie. Należy usunąć z nich ogonki oraz pestki. Można się ich pozbyć ręcznie, jednak może być to zbyt czasochłonne. Dlatego warto użyć przeznaczonej do tego drylownicy.
Gotowe owoce należy umieścić w odpowiedniej wielkości rondlu. Czereśnie zasyp cukrem, a następnie poczekaj, aż wypuszczą swój sok. Ustaw na niewielki ogniu i cały czas mieszaj owoce, tak, aby się nie przypaliły. Dodaj sok z całej cytryny, wcześniej wyciśnięty. Sok wpływa na przyśpieszenie procesu gęstnienia owoców.
Czereśnie gotuj do czasu, aż nie zauważysz gęstnienia.
Gotowy dżem należy przełożyć do słoików, które powinny zostać zapełnione aż po same brzegi. Szczelnie zamknij wieczka na słoikach i postaw je do góry dnem. Poczekaj, aż zawartość przestygnie. Wówczas dżem będzie gotowy i można go odłożyć do własnej, domowej spiżarki. Tak przygotowany dżem będzie idealnym dodatkiem do pieczywa, ciast i różnych deserów.
Możesz również skrócić czas gotowania czereśni. Jednak musisz wtedy wcześniej wyparzyć słoiki przez ok.15-20 min, aby pozbyć się wszelkich drobnoustrojów i bakterii.