Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z dyni i jabłek przygotowałam na dwa sposoby. Co ważne – przetwory z dyni i jabłek można robić przez całą jesień i zimę, gdyż te składniki bardzo dobrze się przechowują w chłodnej spiżarni. To mój pierwszy raz z takim dżemem i nie umiałam się zdecydować, który przepis będzie lepszy. Oba znalazłam w Internecie i oba bardzo mi się spodobały, po co więc mam się ograniczać?
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3860
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414813
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3860
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414813
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Składniki
Obrane jabłka i dynię pokrój na nieduże kawałki i włóż do dowolnego naczynia miksującego – u mnie Speedcook, ale może być Thermomix, malakser, rozdrabniacz, a nawet wysoki słoik plus blender „żyrafa”.
Od razu dolej sok z 1 cytryny, żeby jabłka nie zrobiły się brązowe, oraz sok jabłkowy (150 ml) i zmiksuj wszystko na gładko.
Mus owocowy przełóż do odpowiednio dużego rondla lub garnka z grubym dnem. Wystarczy taki o pojemności 3 litrów. Dodaj wszystkie przyprawy i cukier żelujący, a następnie wymieszaj dokładnie.
Przykryj naczynie i zostaw w spokoju na 2-3 godziny, bo jest to czas potrzebny, aby owoce puściły sok.
Po 2-3 godzinach postaw rondel na średnim ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Podczas mieszania postaraj się wyjąć goździki (jeśli nie zostały wcześniej zmielone) oraz gwiazdki anyżu, bo one już oddały swój smak i aromat dżemowi. Można też zostawić anyż, żeby ładnie wyglądał w słoiku.
Po zagotowaniu utrzymuj stan lekkiego wrzenia przez 4-5 minut, a następnie przekładaj dżem z dyni i jabłek do wyparzonych słoików. Gorący dżem wydaje się dość rzadki, ale po ostygnięciu powinien uzyskać bardziej zwartą konsystencję. Napełnione słoiki zakręcaj i postaw dnem do góry na jakąś godzinę, a potem odwróć je do normalnej pozycji i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Gotowe słoiki opisz i wynieś do spiżarni. Wysoka zawartość cukru oraz dodatek kwaśnych przypraw (cytryna, sok jabłkowy) powinny zapewnić bezpieczeństwo przetworów podczas przechowywania przez jakiś rok, mniej-więcej. Ale dżem nie jest bardzo słodki, więc bez obaw. Smacznego!