Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 1132

Obfitość gruszek zmusiła nas do myślenia, jak je zagospodarować. Wyszedł pyszny dodatek nie tylko do chleba z mlekiem.

Składniki

  • 2 kg gruszek
  • 2 laski wanilii
  • 2 sztuki kory cynamonu
  • 300 ml wody
  • 14 g agaru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki (choć to niekonieczne).
    Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, cynamon, wanilię i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę. Studzimy, wyjmujemy cynamon i wanilię. Blendujemy, tak by cząstki owoców były wyczuwalne. Dodajemy agar, dokładnie łączymy, zagotowujemy i przekładamy do słoiczków. Zamykamy nakrętkami. Słoiczki układamy nakrętkami do spodu. Studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń