Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalny w przygotowaniu dżem z gruszek. Do jego zrobienia potrzebne będą Ci jedynie 4 składniki. Taki wyrób idealnie sprawdzi się w zimie jako dodatek do naleśników, deserów, grzanek czy serów, zwłaszcza tych kozich lub pleśniowych.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Zwróć uwagę, aby do soku nie dostała się żadna pestka.
Gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
Pokrój w niewielką kostkę.
Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, odrobinę cynamonu i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszaj.
Gruszki gotuj na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas.
Gdy zauważysz, że owoce się „rozpadają”, gotuj je jeszcze przez 5-7 minut, następnie zdejmij z palnika.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć i pozostaw odwrócone do góry dnem, do momentu, aż całkowicie ostygną.