Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalny w przygotowaniu dżem z gruszek. Do jego zrobienia potrzebne będą Ci jedynie 4 składniki. Taki wyrób idealnie sprawdzi się w zimie jako dodatek do naleśników, deserów, grzanek czy serów, zwłaszcza tych kozich lub pleśniowych.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13682
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 143
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 344
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13682
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 143
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 344
Składniki
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Zwróć uwagę, aby do soku nie dostała się żadna pestka.
Gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
Pokrój w niewielką kostkę.
Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, odrobinę cynamonu i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszaj.
Gruszki gotuj na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas.
Gdy zauważysz, że owoce się „rozpadają”, gotuj je jeszcze przez 5-7 minut, następnie zdejmij z palnika.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć i pozostaw odwrócone do góry dnem, do momentu, aż całkowicie ostygną.