Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio u mnie dostatek różnych owoców. W związku z tym powstały różne dżemy, konfitury i powidła, m.in. właśnie smakowity dżem z jabłek i śliwek, którym się z Wami dzielę :-) Taki dżem super smakuje z naleśnikami, jest doskonały na kanapkę, do przełożenia tortu. Serdecznie polecam!
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14635
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 95
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 108
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 341
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14635
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 95
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 108
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 341
Składniki
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka dodać do śliwek, wlać pół szklanki wody i gotować na małym ogniu około godziny. Cały czas mieszać, żeby dżem się nie przypalił. Po tym czasie dodać cukier, wymieszać i gotować tak długo, aż owoce się rozpadną a dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez 15 minut, na koniec słoiki układać do góry dnem, gotowe! Smacznego!