Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio u mnie dostatek różnych owoców. W związku z tym powstały różne dżemy, konfitury i powidła, m.in. właśnie smakowity dżem z jabłek i śliwek, którym się z Wami dzielę :-) Taki dżem super smakuje z naleśnikami, jest doskonały na kanapkę, do przełożenia tortu. Serdecznie polecam!
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1188
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1188
Składniki
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka dodać do śliwek, wlać pół szklanki wody i gotować na małym ogniu około godziny. Cały czas mieszać, żeby dżem się nie przypalił. Po tym czasie dodać cukier, wymieszać i gotować tak długo, aż owoce się rozpadną a dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez 15 minut, na koniec słoiki układać do góry dnem, gotowe! Smacznego!