Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z kaki

Dżem z kaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 6075

Dodano:

Odsłon: 1551

Smaczny dżemik z bardzo zdrowego owocu kaki czyli persymony:)

Składniki

  • Owoc kaki (u mnie 4-5 szt)
  • Cytryna 1 szt
  • Cukier waniliowy (opcjonalnie) ok 1-2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z kaki

Przygotowanie

  1. Z kaki usunąć szypułkę,umyć,osuszyć,obrać i pokroić w kawałki.
    Pokrojone owoce przełożyć do garnka,dodać opcjonalnie cukier waniliowy (Można też dosłodzić ale ja tego nie robiłam,ponieważ kaki jest bardzo słodkie) oraz sok z cytryny i zagotować często mieszając.W trakcie gotowania,które trwa krótko,ok 10-15 min można owoce zblendować (ja to zrobiłam delikatnie by pozostały małe kawałeczki kaki)
    Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i odwrócić do góry dnem.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń