Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ostatnich w tym sezonie owocków, musiałam zrobić ten kwaskowaty dżemik. Dodaję go to słodkich tortów, by zrównoważyć smak.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
Umyte, obrane z liści i ogonków mirabelki, wrzucamy no dużego garnka. Nie pestkuję owoców bo to jest jednak żmudne. Wlewamy wodę, przykrywamy przykrywką i gotujemy (wtedy bardzo szybko to wychodzi). Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych, to wtedy mieszam je, i wychodzi mi czerwony dżemik. Robię też z samych żółtych.
Jak widzimy że nasze owoce, są dobrze rozgotowane, (pamiętajmy aby je mieszać) przecieramy je przez durszlak, by pozbyć się pestek. Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje wsypujemy cukier i jeszcze raz gotujemy. Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy ok. 10 minut. Możemy go stosować do ciast, do naleśników bądź sosów owocowych podawanych do mięs lub ryb. SMACZNEGO