Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ostatnich w tym sezonie owocków, musiałam zrobić ten kwaskowaty dżemik. Dodaję go to słodkich tortów, by zrównoważyć smak.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 696
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 402
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15128
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1839
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 696
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 402
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15128
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1839
Składniki
Umyte, obrane z liści i ogonków mirabelki, wrzucamy no dużego garnka. Nie pestkuję owoców bo to jest jednak żmudne. Wlewamy wodę, przykrywamy przykrywką i gotujemy (wtedy bardzo szybko to wychodzi). Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych, to wtedy mieszam je, i wychodzi mi czerwony dżemik. Robię też z samych żółtych.
Jak widzimy że nasze owoce, są dobrze rozgotowane, (pamiętajmy aby je mieszać) przecieramy je przez durszlak, by pozbyć się pestek. Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje wsypujemy cukier i jeszcze raz gotujemy. Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy ok. 10 minut. Możemy go stosować do ciast, do naleśników bądź sosów owocowych podawanych do mięs lub ryb. SMACZNEGO