Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ostatnich w tym sezonie owocków, musiałam zrobić ten kwaskowaty dżemik. Dodaję go to słodkich tortów, by zrównoważyć smak.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3387
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3387
Składniki
Umyte, obrane z liści i ogonków mirabelki, wrzucamy no dużego garnka. Nie pestkuję owoców bo to jest jednak żmudne. Wlewamy wodę, przykrywamy przykrywką i gotujemy (wtedy bardzo szybko to wychodzi). Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych, to wtedy mieszam je, i wychodzi mi czerwony dżemik. Robię też z samych żółtych.
Jak widzimy że nasze owoce, są dobrze rozgotowane, (pamiętajmy aby je mieszać) przecieramy je przez durszlak, by pozbyć się pestek. Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje wsypujemy cukier i jeszcze raz gotujemy. Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy ok. 10 minut. Możemy go stosować do ciast, do naleśników bądź sosów owocowych podawanych do mięs lub ryb. SMACZNEGO