Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z owoców leśnych

Dżem z owoców leśnych

Autor:

Przepisów i artykułów: 891 Ocena: 18134

Dodano:

Odsłon: 236

Aromat lata i najwspanialszych owoców! Niskocukrowy.

Składniki

  • Maliny 2 l
  • jeżyny 0,5 l
  • Borówki 0,5 l
  • Cukier do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z owoców leśnych

Przygotowanie

  1. Do garnka dałam maliny i jeżyny a po chwili znalazłam jeszcze borówki w zamrażarce, wiec nie ma ich na zdjęciu. Całość podlałam odrobiną wody, przykryłam pokrywką i poczekałam aż wycieknie płyn z owoców.

  2. Z trzech litrów owoców wyszło 1,5 płynu. Redukowałam go na średnim ogniu do zgęstnienia, bez przykrycia, i czasami go mieszłam . Cukru teraz nie dodaję, nie ma ryzyka przywarcia a poza tym dżem się skoncentruje. Można dodać cukier teraz ale trzeba będzie ciągle mieszać- a redukcja będzie szybsza.
    Gdy dżem zgęstniał dodałam cukru tylko do smaku, aby przełamał kwaśność, przełożyłam do słoików- najlepsza jest wielkość- po chrzanie.
    Wstawiłam je do gorącej wody na ściereczce w garnku i pasteryzowałam 10 minut od zagotowania wody.
    *Jeśli chcemy aby dżem był bardzo słodki, to dżemu nie trzeba pasteryzować, tylko wystarczy zakręcić słoiki po przełożeniu prawie wrzącej zawartości.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń