Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat lata i najwspanialszych owoców! Niskocukrowy.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 95
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1351
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 304
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 95
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1351
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 304
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Składniki
Do garnka dałam maliny i jeżyny a po chwili znalazłam jeszcze borówki w zamrażarce, wiec nie ma ich na zdjęciu. Całość podlałam odrobiną wody, przykryłam pokrywką i poczekałam aż wycieknie płyn z owoców.
Z trzech litrów owoców wyszło 1,5 płynu. Redukowałam go na średnim ogniu do zgęstnienia, bez przykrycia, i czasami go mieszłam . Cukru teraz nie dodaję, nie ma ryzyka przywarcia a poza tym dżem się skoncentruje. Można dodać cukier teraz ale trzeba będzie ciągle mieszać- a redukcja będzie szybsza. Gdy dżem zgęstniał dodałam cukru tylko do smaku, aby przełamał kwaśność, przełożyłam do słoików- najlepsza jest wielkość- po chrzanie. Wstawiłam je do gorącej wody na ściereczce w garnku i pasteryzowałam 10 minut od zagotowania wody. *Jeśli chcemy aby dżem był bardzo słodki, to dżemu nie trzeba pasteryzować, tylko wystarczy zakręcić słoiki po przełożeniu prawie wrzącej zawartości.
Smacznego :)