Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat lata i najwspanialszych owoców! Niskocukrowy.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40642
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1027
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 256
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3360
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40642
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1027
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 256
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3360
Składniki
Do garnka dałam maliny i jeżyny a po chwili znalazłam jeszcze borówki w zamrażarce, wiec nie ma ich na zdjęciu. Całość podlałam odrobiną wody, przykryłam pokrywką i poczekałam aż wycieknie płyn z owoców.
Z trzech litrów owoców wyszło 1,5 płynu. Redukowałam go na średnim ogniu do zgęstnienia, bez przykrycia, i czasami go mieszłam . Cukru teraz nie dodaję, nie ma ryzyka przywarcia a poza tym dżem się skoncentruje. Można dodać cukier teraz ale trzeba będzie ciągle mieszać- a redukcja będzie szybsza. Gdy dżem zgęstniał dodałam cukru tylko do smaku, aby przełamał kwaśność, przełożyłam do słoików- najlepsza jest wielkość- po chrzanie. Wstawiłam je do gorącej wody na ściereczce w garnku i pasteryzowałam 10 minut od zagotowania wody. *Jeśli chcemy aby dżem był bardzo słodki, to dżemu nie trzeba pasteryzować, tylko wystarczy zakręcić słoiki po przełożeniu prawie wrzącej zawartości.
Smacznego :)