Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat lata i najwspanialszych owoców! Niskocukrowy.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113043
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113043
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Składniki
Do garnka dałam maliny i jeżyny a po chwili znalazłam jeszcze borówki w zamrażarce, wiec nie ma ich na zdjęciu. Całość podlałam odrobiną wody, przykryłam pokrywką i poczekałam aż wycieknie płyn z owoców.
Z trzech litrów owoców wyszło 1,5 płynu. Redukowałam go na średnim ogniu do zgęstnienia, bez przykrycia, i czasami go mieszłam . Cukru teraz nie dodaję, nie ma ryzyka przywarcia a poza tym dżem się skoncentruje. Można dodać cukier teraz ale trzeba będzie ciągle mieszać- a redukcja będzie szybsza. Gdy dżem zgęstniał dodałam cukru tylko do smaku, aby przełamał kwaśność, przełożyłam do słoików- najlepsza jest wielkość- po chrzanie. Wstawiłam je do gorącej wody na ściereczce w garnku i pasteryzowałam 10 minut od zagotowania wody. *Jeśli chcemy aby dżem był bardzo słodki, to dżemu nie trzeba pasteryzować, tylko wystarczy zakręcić słoiki po przełożeniu prawie wrzącej zawartości.
Smacznego :)