Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pełen aromatów i smaków, zapewni niezapomniane doznania smakowe
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Pigwy (u mnie jabłkowe) myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. W naczyniu w którym będziemy smażyć dżem zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy pokrojoną pigwę (ja dodaje stopniowo w trakcie krojenia, dzięki temu mam w dżemie całe kawałki owoców). Jak owoce się "rozpartolą" dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu kilkanaście minut. Ciepły dżem pakujemy do słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem lub dla pewności pasteryzujemy. A w zimie cieszymy się niepowtarzalnym smakiem zajadając na śniadanie bułeczkę czy tosta z tym oto dżemem.