Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, łyżka stołowa, deska do krojenia, waga
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10455
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42495
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 460
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 286
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 410
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10455
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42495
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 460
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 286
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 410
Składniki
Umytą pigwę przekrawamy na ćwiartki, suwamy gniazda nasienne, trzemy na tarce o dużych oczkach, odważamy odpowiednią ilość 2 kg. Startą pigwę wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy wodę , sok z cytryny, dodajemy cukier, mieszamy.
Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 - 50 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy pigwa się rozpadnie ( będzie miękka ), przekładam dżem do czystych słoików. Dżem ubijamy w słoikach łyżką , aby nie było pęcherzyków powietrza.
Brzegi słoików wycieramy papierowym ręcznikiem, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !