Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, łyżka stołowa, deska do krojenia, waga
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Składniki
Umytą pigwę przekrawamy na ćwiartki, suwamy gniazda nasienne, trzemy na tarce o dużych oczkach, odważamy odpowiednią ilość 2 kg. Startą pigwę wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy wodę , sok z cytryny, dodajemy cukier, mieszamy.
Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 - 50 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy pigwa się rozpadnie ( będzie miękka ), przekładam dżem do czystych słoików. Dżem ubijamy w słoikach łyżką , aby nie było pęcherzyków powietrza.
Brzegi słoików wycieramy papierowym ręcznikiem, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !