Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, łyżka stołowa, deska do krojenia, waga
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1159
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13619
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2797
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1159
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13619
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2797
Składniki
Umytą pigwę przekrawamy na ćwiartki, suwamy gniazda nasienne, trzemy na tarce o dużych oczkach, odważamy odpowiednią ilość 2 kg. Startą pigwę wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy wodę , sok z cytryny, dodajemy cukier, mieszamy.
Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 - 50 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy pigwa się rozpadnie ( będzie miękka ), przekładam dżem do czystych słoików. Dżem ubijamy w słoikach łyżką , aby nie było pęcherzyków powietrza.
Brzegi słoików wycieramy papierowym ręcznikiem, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !