Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nastał wreszcie czas dojrzałych truskawek i róż w pełnym rozkwicie, za którym tęsknię każdej zimy i wiosny, przygotowałam więc coś pysznego – dżem z płatków róży i truskawek. A może to jest raczej dżem truskawkowy z różą?
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4129
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11304
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6489
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5473
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13501
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5273
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4129
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11304
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6489
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5473
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13501
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5273
Składniki
Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu.
Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość płatków wonnej róży. Ile ma być tych płatków? Tyle, ile masz, ile lubisz, ja dodałam trzy spore garści płatków róży pomarszczonej. Można dodać nawet więcej.
Gotuj dżem z płatkami na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.
Zrób sobie aromatyczny dżem z płatków róży i truskawek, bo na pewno nie kupisz takiego w sklepie, więc bardzo polecam. Jest pyszny, smacznego!