Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 4782
Dodano: 16.06.2020
Odsłon: 472
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu.
Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość płatków wonnej róży. Ile ma być tych płatków? Tyle, ile masz, ile lubisz, ja dodałam trzy spore garści płatków róży pomarszczonej. Można dodać nawet więcej.
Gotuj dżem z płatkami na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.
Zrób sobie aromatyczny dżem z płatków róży i truskawek, bo na pewno nie kupisz takiego w sklepie, więc bardzo polecam. Jest pyszny, smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

catha 17 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Cudo! Uwielbiam dżem truskawkowy, a tu jeszcze aromat róży...0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 16 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
ciekawy pomysł :)0 Kto głosował? | Odpowiedz