Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z płatków róży i truskawek

Dżem z płatków róży i truskawek

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 314

Nastał wreszcie czas dojrzałych truskawek i róż w pełnym rozkwicie, za którym tęsknię każdej zimy i wiosny, przygotowałam więc coś pysznego – dżem z płatków róży i truskawek. A może to jest raczej dżem truskawkowy z różą?

Składniki

  • 1500 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
  • 250 g cukru żelującego (użyłam cukru 2:1)
  • 1 bardzo dojrzały banan (żeby nie powiedzieć – przejrzały, ma być bardzo miękki i słodki)
  • 2-3 garście płatków pachnącej róży (im więcej, tym bardziej aromatyczny dżem powstanie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z płatków róży i truskawek

Przygotowanie

  1. Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu.

  2. Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.

  3. Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość płatków wonnej róży. Ile ma być tych płatków? Tyle, ile masz, ile lubisz, ja dodałam trzy spore garści płatków róży pomarszczonej. Można dodać nawet więcej.

  4. Gotuj dżem z płatkami na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.

  5. Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.

  6. Zrób sobie aromatyczny dżem z płatków róży i truskawek, bo na pewno nie kupisz takiego w sklepie, więc bardzo polecam. Jest pyszny, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 17 czerwca Cudo! Uwielbiam dżem truskawkowy, a tu jeszcze aromat róży...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń