Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nastał wreszcie czas dojrzałych truskawek i róż w pełnym rozkwicie, za którym tęsknię każdej zimy i wiosny, przygotowałam więc coś pysznego – dżem z płatków róży i truskawek. A może to jest raczej dżem truskawkowy z różą?
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1310
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3825
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 566
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2993
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1310
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3825
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 566
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2993
Składniki
Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu.
Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość płatków wonnej róży. Ile ma być tych płatków? Tyle, ile masz, ile lubisz, ja dodałam trzy spore garści płatków róży pomarszczonej. Można dodać nawet więcej.
Gotuj dżem z płatkami na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.
Zrób sobie aromatyczny dżem z płatków róży i truskawek, bo na pewno nie kupisz takiego w sklepie, więc bardzo polecam. Jest pyszny, smacznego!