Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nastał wreszcie czas dojrzałych truskawek i róż w pełnym rozkwicie, za którym tęsknię każdej zimy i wiosny, przygotowałam więc coś pysznego – dżem z płatków róży i truskawek. A może to jest raczej dżem truskawkowy z różą?
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1300
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24815
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1300
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24815
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 81
Składniki
Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu.
Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość płatków wonnej róży. Ile ma być tych płatków? Tyle, ile masz, ile lubisz, ja dodałam trzy spore garści płatków róży pomarszczonej. Można dodać nawet więcej.
Gotuj dżem z płatkami na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.
Zrób sobie aromatyczny dżem z płatków róży i truskawek, bo na pewno nie kupisz takiego w sklepie, więc bardzo polecam. Jest pyszny, smacznego!