Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowy dżem z żółtych śliwek. Słodki, złocisty dżemik. Smak lata zamknięty w słoikach, którym można cieszyć się w każdym czasie, polecam!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 100
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 100
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć je do garnka i wlać wodę. Kiedy śliwki lekko się rozgotują dosypać cukier i często mieszać. Smażyć śliwki około godziny. Gorący dżem przekładać do słoików, odwracać do góry dnem, aż do czasu całkowitego wystygnięcia.
Słoiki z dżemem można także pasteryzować. Powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać gorącą wodą, tak by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki i postawić je do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!