Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowy dżem z żółtych śliwek. Słodki, złocisty dżemik. Smak lata zamknięty w słoikach, którym można cieszyć się w każdym czasie, polecam!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3038
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3038
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 66
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć je do garnka i wlać wodę. Kiedy śliwki lekko się rozgotują dosypać cukier i często mieszać. Smażyć śliwki około godziny. Gorący dżem przekładać do słoików, odwracać do góry dnem, aż do czasu całkowitego wystygnięcia.
Słoiki z dżemem można także pasteryzować. Powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać gorącą wodą, tak by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki i postawić je do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!