Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 18812
Dodano: 29.09.2011
Odsłon: 65264
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc. Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem. Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcic. Smacznego.
Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc.
Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem.
Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcić. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

jowita 19 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
taka fasolka nie tylko nie przetrzyma ale jak ją ugotowaną włożyć do słoja i zagotować to jest miękka i się rozłazi. Ostatnie dwa lata robimy tak: surową do słoja, zalać wodą z solą i pasteryzować 3x po pół godziny w odstępie doby. Gdy jakiś słoik "puścił" to zrobiła się kiszona, lekko kwaskowata ale do sałatki była dobra.5 Kto głosował? | Odpowiedz

olina102 15 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
Nie przetrwa zimy.4 Kto głosował? | Odpowiedz

Mamuska666 03 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Pamiętam,że kiedyś gotowałam tak fasolkę jak glaster.Dwa razy co najmniej po pół godziny w odstępie doby.To ważne bo inaczej cała nasza praca wyląduje w koszu z niemiłym zapaszkiem.10 Kto głosował? | Odpowiedz

rodzinka500 30 października 2011Zgłoś do usunięcia
fasolka musi być pasteryzowana i to dość długo , tak nie przetrzyma zimy11 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 października 2011Zgłoś do usunięcia
Przepraszam, źle mi się wypalcowało miało być skrót myslowy . Pozdrawiam .0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 października 2011Zgłoś do usunięcia
Osobiście zagotowuję fasolkę w słoikach dwukrotnie , a czas gotowania uzależniam od wielkości słoika . A tutaj wydaje mi się , że Lideczka zastosowała skrut myślowy i potraktowała pasteryzację jako oczywistość.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mamuska666 29 września 2011Zgłoś do usunięcia
Fasolka ciężko się przechowuje.Lubi psuć się w słojach.A tu tak bez pasteryzacji?Jak długo można trzymać ją w słojach?Przepis ogólnie prosty i ciekawy.8 Kto głosował? | Odpowiedz