Zawsze świeża fasolka. Wspaniała do sałatek i na gorąco.
Fasolka szparagowa
Składniki
- fasolka szparagowa
- sól, cukier, sok z cytryny
Składniki
- fasolka szparagowa
- sól, cukier, sok z cytryny
Etapy przygotowania
Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc. Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem. Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcic. Smacznego.
Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc.
Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem.
Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcić. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)
Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 142
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 840
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 87
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 142
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 840
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 87
Składniki
- fasolka szparagowa
- sól, cukier, sok z cytryny
Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc. Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem. Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcic. Smacznego.
Fasolkę oczyścic i dokładnie umyc.
Ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (tak, jak zwykle - uważac, by nie rozgotowac). By nie straciła koloru delikatnie zakwasic sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki na 4l) lub octem.
Gorącą fasolkę przełożyc do słoików, zalac wodą, w której się gotowała, mocno zakręcić. Smacznego.
taka fasolka nie tylko nie przetrzyma ale jak ją ugotowaną włożyć do słoja i zagotować to jest miękka i się rozłazi. Ostatnie dwa lata robimy tak: surową do słoja, zalać wodą z solą i pasteryzować 3x po pół godziny w odstępie doby. Gdy jakiś słoik "puścił" to zrobiła się kiszona, lekko kwaskowata ale do sałatki była dobra.
Nie przetrwa zimy.
Pamiętam,że kiedyś gotowałam tak fasolkę jak glaster.Dwa razy co najmniej po pół godziny w odstępie doby.To ważne bo inaczej cała nasza praca wyląduje w koszu z niemiłym zapaszkiem.
fasolka musi być pasteryzowana i to dość długo , tak nie przetrzyma zimy
Fasolka ciężko się przechowuje.Lubi psuć się w słojach.A tu tak bez pasteryzacji?Jak długo można trzymać ją w słojach?Przepis ogólnie prosty i ciekawy.