Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Winogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 87
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 170
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 43
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 184
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 87
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 170
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 43
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 184
Składniki
Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok.
Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem do garnka, dodaję cukier zelujący, doprowadzam do wrzenia, gotuję 3 minuty,
Po czym rozlewam do wyparzonych suchych, małych słoiczków. Okręcam w gruby koc i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.