Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka z czerwonej porzeczki to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przetworów. Zimą bardzo się przydaje do smarowania chałki, do przygotowania pysznych napojów i przede wszystkim – do sosu cumberland. Bo bez tego sosu żaden tradycyjny pasztet nie uzyska pełni smaku! I obojętnie, czy będzie to pasztet z zająca, czy wegański z soczewicy – sos cumberland jest wprost niezastąpiony! A do jego przygotowania potrzebna jest galaretka z czerwonej porzeczki. Czasem używam galaretki ucieranej na surowo, a czasem takiej gotowanej, jak ta dzisiejsza.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4459
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4459
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Owoce rozgnieć widelcem, zalej gorącą wodą i gotuj przez 5 minut. Rozgotowane owoce przełóż na sito i przecedź cały sok oraz przetrzyj większość owoców bez skórek i pestek.
Przetarty sok odmierz, wlej do dużego, płaskiego rondla i zagotuj. Następnie wsyp cukier żelujący 1:1 (albo zwykły cukier, jeśli masz lepsze niż ja powinowactwo z naturalnymi pektynami) w ilości 80 g na każde 100 ml przecieru.
Gotuj galaretkę na małym ogniu przez jakieś 10-15 minut. Na koniec rozlej ją do niewielkich, wyparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręcaj i postaw dnem do góry na kilkanaście minut, potem postaw “normalnie” i studź słoiki powoli, przykryte kocykiem. Po tych zabiegach nie wymagają dodatkowej pasteryzacji.
Tym samym sposobem można przygotować galaretkę z czarnych porzeczek, z malin, z agrestu i truskawek oraz z wielu innych owoców. Ja tutaj opisałam akurat tę wyjątkową, bo galaretka z czerwonej porzeczki służy mi do przygotowania innych smakołyków. Takich, jak ten pyszny sos cumberland widoczny na zdjęciu. Smacznego!