Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4177

Dodano:

Odsłon: 405

Galaretka z czerwonej porzeczki to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przetworów. Zimą bardzo się przydaje do smarowania chałki, do przygotowania pysznych napojów i przede wszystkim – do sosu cumberland. Bo bez tego sosu żaden tradycyjny pasztet nie uzyska pełni smaku! I obojętnie, czy będzie to pasztet z zająca, czy wegański z soczewicy – sos cumberland jest wprost niezastąpiony! A do jego przygotowania potrzebna jest galaretka z czerwonej porzeczki. Czasem używam galaretki ucieranej na surowo, a czasem takiej gotowanej, jak ta dzisiejsza.

Składniki

  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • 300 ml gorącej wody
  • 1600-1800 g cukru zwykłego lub żelującego 1:1 (dowolnej firmy) – przygotuj po prostu 2 kilogramy, by nie zabrakło
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galaretka z czerwonej porzeczki

Przygotowanie

  1. Owoce rozgnieć widelcem, zalej gorącą wodą i gotuj przez 5 minut. Rozgotowane owoce przełóż na sito i przecedź cały sok oraz przetrzyj większość owoców bez skórek i pestek.

  2. Przetarty sok odmierz, wlej do dużego, płaskiego rondla i zagotuj. Następnie wsyp cukier żelujący 1:1 (albo zwykły cukier, jeśli masz lepsze niż ja powinowactwo z naturalnymi pektynami) w ilości 80 g na każde 100 ml przecieru.

  3. Gotuj galaretkę na małym ogniu przez jakieś 10-15 minut. Na koniec rozlej ją do niewielkich, wyparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręcaj i postaw dnem do góry na kilkanaście minut, potem postaw “normalnie” i studź słoiki powoli, przykryte kocykiem. Po tych zabiegach nie wymagają dodatkowej pasteryzacji.

  4. Tym samym sposobem można przygotować galaretkę z czarnych porzeczek, z malin, z agrestu i truskawek oraz z wielu innych owoców. Ja tutaj opisałam akurat tę wyjątkową, bo galaretka z czerwonej porzeczki służy mi do przygotowania innych smakołyków. Takich, jak ten pyszny sos cumberland widoczny na zdjęciu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń