Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna i sprawdzona od pokoleń
Zebrałam 10 litrów porzeczek- to około 6kg owoców. Trafiły się też białe.
Opłukałam porzeczki i ich nie szypułkowałam bo nie planowałam z nich robić dżemu , tylko galaretkę i sok.
Na dno sporego garnka dałam odrobinę wody i porzeczki do 3/4 wysokości garnka.
Gotowałam je aż prawie się rozpadły, niestety trzeba często mieszać- bo chwila nieuwagi i coś przywrze.
Gdy się już prawie rozpadły dodałam odpowiednią wadze porzeczek ilość cukru. Tylko wtedy pektyny w owocach zadziałają odpowiednio a i galaretka będzie miała idealny smak.
Porzeczki przecierałam na gorąco przez sito. Ciepłe od razu tężeje.
Gorącą galaretkę na bieżąco wlewałam do wyparzonych słoików.
I partiami pasteryzowałam.
W gorącej wodzie około 25 minut. W garnku pod pokrywką 1 cm poniżej gwinta słoika.
Jeśli słoik się później nie zassie to można go odkręcić i zakręcić i ponownie pasteryzować Jeśli dalej się nie zassie to znaczy, że ma zepsutą nakrętkę i trzeba przetwór przelać do innego sparzonego słoika.
Skórki, w których wciąż było sporo smaku i cukru zagotowałam w wodzie w proporcji dwie części wody - jedna skórek.
Po zagotowaniu , skórki odcedziłam a sok przelałam do sparzonych buteleczek i znowu je pasteryzowałam.
Z 10 litrów porzeczek i 6kg cukru wyszło 28 średnich słoików galaretki i 10 buteleczek- typu " Kubuś" soku do rozcieńczania.
Galaretka pasuje do ciast, gofrów, na kanapki, najbardziej uwielbiam na kanapkach z białym serem.
Smacznego :)
Ps, Skórki jeszcze nadadzą się do innego wykorzystania ;ppp
Kwaskowaty smak porzeczek połaczony z panna cota jest niewątpliwie ciekawy :)
Odsłon: 1351
Bez pasteryzacji! Niezapomniany smak lata zamknięty w słoikach.
Odsłon: 3408
Galaretka z czerwonej porzeczki to świetny dodatek do deserów i do dań wytraw...
Odsłon: 1115
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 225
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 37
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 25
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 157
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 225
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 37
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 25
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 157
Składniki
Zebrałam 10 litrów porzeczek- to około 6kg owoców. Trafiły się też białe.
Opłukałam porzeczki i ich nie szypułkowałam bo nie planowałam z nich robić dżemu , tylko galaretkę i sok. Na dno sporego garnka dałam odrobinę wody i porzeczki do 3/4 wysokości garnka. Gotowałam je aż prawie się rozpadły, niestety trzeba często mieszać- bo chwila nieuwagi i coś przywrze.
Gdy się już prawie rozpadły dodałam odpowiednią wadze porzeczek ilość cukru. Tylko wtedy pektyny w owocach zadziałają odpowiednio a i galaretka będzie miała idealny smak. Porzeczki przecierałam na gorąco przez sito. Ciepłe od razu tężeje.
Gorącą galaretkę na bieżąco wlewałam do wyparzonych słoików. I partiami pasteryzowałam. W gorącej wodzie około 25 minut. W garnku pod pokrywką 1 cm poniżej gwinta słoika. Jeśli słoik się później nie zassie to można go odkręcić i zakręcić i ponownie pasteryzować Jeśli dalej się nie zassie to znaczy, że ma zepsutą nakrętkę i trzeba przetwór przelać do innego sparzonego słoika.
Skórki, w których wciąż było sporo smaku i cukru zagotowałam w wodzie w proporcji dwie części wody - jedna skórek. Po zagotowaniu , skórki odcedziłam a sok przelałam do sparzonych buteleczek i znowu je pasteryzowałam. Z 10 litrów porzeczek i 6kg cukru wyszło 28 średnich słoików galaretki i 10 buteleczek- typu " Kubuś" soku do rozcieńczania. Galaretka pasuje do ciast, gofrów, na kanapki, najbardziej uwielbiam na kanapkach z białym serem. Smacznego :) Ps, Skórki jeszcze nadadzą się do innego wykorzystania ;ppp
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki kiszone z curry
Przetwory
Kolorowa sałatka z czerwoną kapustą ,ogórkami i inne warzywa do słoików
Przetwory
Cukinia jak marynowane grzybki.
Przetwory
Ogórki w musztardzie
Ogórki kiszone z curry
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 7
Kolorowa sałatka z czerwoną kapustą ,ogórkami i inne warzywa do słoików
Pyszna kolorowa sałatka z czerwoną kapustą do słoików zapraszam po przepis.
Odsłon: 126