Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna i sprawdzona od pokoleń
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 824
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 824
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Zebrałam 10 litrów porzeczek- to około 6kg owoców. Trafiły się też białe.
Opłukałam porzeczki i ich nie szypułkowałam bo nie planowałam z nich robić dżemu , tylko galaretkę i sok. Na dno sporego garnka dałam odrobinę wody i porzeczki do 3/4 wysokości garnka. Gotowałam je aż prawie się rozpadły, niestety trzeba często mieszać- bo chwila nieuwagi i coś przywrze.
Gdy się już prawie rozpadły dodałam odpowiednią wadze porzeczek ilość cukru. Tylko wtedy pektyny w owocach zadziałają odpowiednio a i galaretka będzie miała idealny smak. Porzeczki przecierałam na gorąco przez sito. Ciepłe od razu tężeje.
Gorącą galaretkę na bieżąco wlewałam do wyparzonych słoików. I partiami pasteryzowałam. W gorącej wodzie około 25 minut. W garnku pod pokrywką 1 cm poniżej gwinta słoika. Jeśli słoik się później nie zassie to można go odkręcić i zakręcić i ponownie pasteryzować Jeśli dalej się nie zassie to znaczy, że ma zepsutą nakrętkę i trzeba przetwór przelać do innego sparzonego słoika.
Skórki, w których wciąż było sporo smaku i cukru zagotowałam w wodzie w proporcji dwie części wody - jedna skórek. Po zagotowaniu , skórki odcedziłam a sok przelałam do sparzonych buteleczek i znowu je pasteryzowałam. Z 10 litrów porzeczek i 6kg cukru wyszło 28 średnich słoików galaretki i 10 buteleczek- typu " Kubuś" soku do rozcieńczania. Galaretka pasuje do ciast, gofrów, na kanapki, najbardziej uwielbiam na kanapkach z białym serem. Smacznego :) Ps, Skórki jeszcze nadadzą się do innego wykorzystania ;ppp