Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sposób na przetwarzanie gruszek znam od dzieciństwa. Moja babcia robiła w ten sposób gruszki szarki, które rosły na podwórku. Dziś w ten sposób robię twarde gruszki typu klapsy lub konferencja. Takie gruszki to wyśmienity dodatek do obiadu, do mięs.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9862
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1152
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11525
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 542
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9862
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1152
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11525
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 542
Składniki
Gruszki umyć, obrać przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Wodę, ocet i cukier do dużego rondla i zagotować. Obrane gruszki wsypać do wrzątku. Gotować na małym ogniu ok. 20 min pod przykryciem. Tym czasem przygotować słoiki, do każdego słoika włożyć po kilka goździków bez łebków. Na słoik 900 ml dodaję 5 sztuk, na 700 ml 4 sztuki goździków. Gruszki wraz z zalewą wkładamy do słoików. Zamykamy na gorąco i odstawiamy do ostygnięcia.