Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sposób na przetwarzanie gruszek znam od dzieciństwa. Moja babcia robiła w ten sposób gruszki szarki, które rosły na podwórku. Dziś w ten sposób robię twarde gruszki typu klapsy lub konferencja. Takie gruszki to wyśmienity dodatek do obiadu, do mięs.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116938
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116938
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Składniki
Gruszki umyć, obrać przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Wodę, ocet i cukier do dużego rondla i zagotować. Obrane gruszki wsypać do wrzątku. Gotować na małym ogniu ok. 20 min pod przykryciem. Tym czasem przygotować słoiki, do każdego słoika włożyć po kilka goździków bez łebków. Na słoik 900 ml dodaję 5 sztuk, na 700 ml 4 sztuki goździków. Gruszki wraz z zalewą wkładamy do słoików. Zamykamy na gorąco i odstawiamy do ostygnięcia.