Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie sporo gruszek i zastanawiacie się, co z nich zrobić? Skorzystajcie z tego przepisu. Gruszki w syropie imbirowym doskonale sprawdzą się jako owocowy dodatek do gofrów i naleśników. Można je również wykorzystać podczas świąt do przygotowania pysznych ciast i deserów.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 321
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 49
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 91
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 152
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17104
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 321
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 49
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 91
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 152
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17104
Składniki
Przygotuj owoce. Najpierw umyj je i dokładnie osusz. Pozbądź się ogonków, a następnie obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w ćwiartki albo mniejsze kawałki. Wszystkie gruszki zalej wodą, a także wyciśnij sok z cytryny. Wtedy nie ściemnieją.
Obierz imbir, a następnie zetrzyj go na tarce lub drobno posiekaj.
Teraz zagotuj wodę w garnku wraz z octem. Wsyp cukier i zamieszaj. Wrząca zalewa powinna się połączyć, a składniki rozpuścić.
Dodaj przyprawy: starty imbir, goździki, anyż. Nad garnkiem zetrzyj skórkę z cytryny na tarce. Dodaj też startą korę cynamonu (opcjonalnie może być sproszkowany, gotowy).
Przełóż odsączone gruszki do gotującej się zalewy. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Kiedy zaczną robić się miękkie, wyłącz grzanie palnika.
Gruszki nasączone aromatycznymi przyprawami przełóż do wyparzonych, suchych i czystych słoików. Kiedy to zrobisz, ponownie zagotuj zalewę. Wrzącą wodą z dodatkami zalewaj owoce w słoikach. Pamiętaj o tym, aby w całości je przykryć. Zakręć szczelnie wszystkie naczynia.
Na dnie garnka ułóż bawełnianą ściereczkę. Zalej wodę do 3/4 wysokości, a następnie ustaw słoiki z gruszkami. Pasteryzyj około 20 minut. Odstaw do wystygnięcia, a potem przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Jeśli wolisz słodsze gruszki, dodaj więcej cukru (nawet do 800 g).