Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy uważam za otwarty, dziś się w miarę czuję więc sobie grzybki ugotuję, w zalewie octowej do obiadów będą gotowe.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2509
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2876
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101967
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6355
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2509
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2876
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101967
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6355
Składniki
Około 3 kg małych opieńków,
Oczyścić, umyć
I ugotować (ja zawsze gotuję 2 razy po 15 - 20 minut w osolonej wodzie).
W międzyczasie ugotować zalewę.
Odcedzić na durszlaku.
Do słoika włożyć po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, szczypta pieprzu czarnego lub kilka kulek pieprzu (w zależności od wielkości słoika).
Nałożyć grzyby,
Zalać ugotowaną zalewą.
Szczelnie zakręcić.
Wstawić do garnka, zalać wodą i pasteryzować 10 minut.
Po ugotowaniu postawić na ściereczce do góry dnem aby wystygły i za ssały.
W sam raz na obiady do drugich dan lub jako przekąska do kanapek. Przepis jest sprawdzony robię go od lat. Z tej ilości grzybów wyszło mi 6 słoiczków.