Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby opieńki w occie.

Grzyby opieńki w occie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 718

Dodano:

Odsłon: 681

Sezon grzybowy uważam za otwarty, dziś się w miarę czuję więc sobie grzybki ugotuję, w zalewie octowej do obiadów będą gotowe.

Składniki

  • składniki na zalewę :
  • 1 szklanka octu,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • listek laurowy,
  • gorczyca.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Około 3 kg małych opieńków,

  2. Oczyścić, umyć

  3. I ugotować (ja zawsze gotuję 2 razy po 15 - 20 minut w osolonej wodzie).

  4. W międzyczasie ugotować zalewę.

  5. Odcedzić na durszlaku.

  6. Do słoika włożyć po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, szczypta pieprzu czarnego lub kilka kulek pieprzu (w zależności od wielkości słoika).

  7. Nałożyć grzyby,

  8. Zalać ugotowaną zalewą.

  9. Szczelnie zakręcić.

  10. Wstawić do garnka, zalać wodą i pasteryzować 10 minut.

  11. Po ugotowaniu postawić na ściereczce do góry dnem aby wystygły i za ssały.

  12. W sam raz na obiady do drugich dan lub jako przekąska do kanapek. Przepis jest sprawdzony robię go od lat. Z tej ilości grzybów wyszło mi 6 słoiczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń