Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy uważam za otwarty, dziś się w miarę czuję więc sobie grzybki ugotuję, w zalewie octowej do obiadów będą gotowe.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1912
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3868
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3644
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 453
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1912
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3868
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3644
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 453
Składniki
Około 3 kg małych opieńków,
Oczyścić, umyć
I ugotować (ja zawsze gotuję 2 razy po 15 - 20 minut w osolonej wodzie).
W międzyczasie ugotować zalewę.
Odcedzić na durszlaku.
Do słoika włożyć po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, szczypta pieprzu czarnego lub kilka kulek pieprzu (w zależności od wielkości słoika).
Nałożyć grzyby,
Zalać ugotowaną zalewą.
Szczelnie zakręcić.
Wstawić do garnka, zalać wodą i pasteryzować 10 minut.
Po ugotowaniu postawić na ściereczce do góry dnem aby wystygły i za ssały.
W sam raz na obiady do drugich dan lub jako przekąska do kanapek. Przepis jest sprawdzony robię go od lat. Z tej ilości grzybów wyszło mi 6 słoiczków.