Do góry

Przetwory Przepis na:

Gyrosowe ogórki

Przepis dnia 2019-08-31
Gyrosowe ogórki

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4960

Dodano:

Odsłon: 2210

Pyszne ogórki w zalewie gyros z dodatkiem papryki i marchewki.

Składniki

  • 6 kg ogórków
  • 10 szt. papryki czerwonej
  • 8 szt. marchewek
  • 7 szt. cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 1 kg cukru
  • 3 szklanki octu
  • 1 ½ szklanki oleju
  • 3 opakowania przyprawy Gyros 30 g
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubsze plasterki.
    2. Następnie solimy i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.

  2. 3. Po tym czasie, obieramy marchew, kroimy w plasterki dodajemy do ogórków.

  3. 4. Z papryki usuwamy nasiona, drobno kroimy, przekładamy do miski z warzywami.

  4. 5. Czosnek i cebulę również obieramy i drobno kroimy.
    6. Wszystko dokładnie mieszamy.

  5. 7. Do garnka wlewamy ocet.
    8. Wsypujemy cukier.
    9. Następnie dodajemy olej.
    10. Wsypujemy przyprawę.
    11. Dolewamy litr wody i gotujemy.

  6. 12. Ogórki układamy ciasno w słoikach.

  7. 13. Zalewamy zalewą.

  8. 14. Zakręcamy słoiki.
    15. Pasteryzujemy 20 minut.
    16. Sałatka gotowa.
    17. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń